Opel Insignia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Opel Insignia
Opel Insignia 20090307 front.jpg
Opel Insignia Halvkombi
Grundinformation
Märke Opel (Adam Opel GmbH)
Tillverkning 2008-framåt
Konstruktion
Klass Större Mellanklass
Karosseri 4d-sedan, 5d-halvkombi, 5d-kombi
Plattform GM Epsilon II
Besläktade Vauxhall Insigna, Buick Regal, Buick LaCrosse, SAAB 9-5
Liknande Audi A6, BMW 5-serie, Citroën C5, Ford Mondeo, Honda Accord, Mercedes-Benz E-klass, Saab 9-5, Toyota Avensis, VW Passat, med flera.
Dimensioner
Längd 483 cm - 493 cm
Bredd 186 cm
Höjd 150 cm - 152 cm
Kronologi
Föregångare Opel Vectra C
Opel Signum

Opel Insignia är en bil från Opel som premiärvisades den 22 juli 2008 på London Motor Show, även kallad British International Motor Show. Bilen tillhör storleksmässigt den större mellanklassen och konkurrerar därmed med bilar som Audi A6, Ford Mondeo, Peugeot 407, Volkswagen Passat, med flera.

Förhandsvisningen den 21 juli 2008 av Insignia inför 300 inbjudna gäster, flertalet journalister, vid Tower Bridge i London var en spektakulär premiär. Bilen var från början på en höjd av 45 meter upp i luften och väl dold i en metallglob stor som hela bilen. När det väl var dags att visa bilen öppnades globen och Insignia nästan slungades ner till marken på sex sekunder, väl fastspänd med säkerhetslinor.

Insignia börjades säljas i slutet av 2008 och början av 2009, då som sedan- och halvkombi-modell. Senare under våren 2009 lanserades kombiversionen på marknaden, kallad Opel Insignia Sports Tourer.

Opel Insignia Sports Tourer

Modeller / Motorer[redigera | redigera wikitext]

Opel Insignia OPC

Sex motoralternativ fanns att välja mellan vid den svenska introduktionen, fyra bensin- och två dieselmotorer och dessa kompletterades med en fabrikstrimmad OPC-version av 2,8 liters V6-motorn (325 hk) under sommaren 2009. En kraftfullare 2,0 liters dieselmotor med dubbelturbo (190 hk) har blivit försenad, men kommer troligtvis att lanseras till modellår 2011.

Fyrhjulsdrift från svenska Haldex, av Opel kallad 4x4, är tillgänglig med 2,0T- och 2,8T-bensinmotorer samt 2,0-diesel från år 2010.

Bensinmotorer:

Dieselmotorer:

Finesser / Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Den nya och avancerade teknologin och det nyskapande som Opel Insignia kom med, var några av motiveringarna till varför Insignia blev vald till Årets bil.

 • "Opel Eye". Är en högteknologisk och innovativ kamera som läser av vägskyltar, hastighetsskyltar och väglinjer. Så om man kör för fort eller kör utanför den markerade väglinjen, varnas föraren.
 • "AFL-strålkastare" (Adaptive Forward Lightning). Beroende på miljö och körförhållande finns det nio olika inställningar för hur ljuskäglorna ska röra sig. Käglorna anpassar sig automatiskt.
 • "Adaptive 4x4-System". Bilen har ett chassi kallat FlexRide som beroende på körförhållande kan ändras. Föraren bestämmer helt själv hur chassit ska vara. Bilen kan även fås med det system för fyrhjulsdrift som baseras på en haldexkoppling och sedan tidigare används i Saab 9-3.[1]
 • Minimalt luftmotstånd. För att ge låg bränsleförbrukning har Insignia ett ovanligt lågt luftmotstånd; det så kallade Cw-värdet är för EcoFlex-modellen bara 0,26. Detta kan till exempel jämföras med konkurrenten Citroën C5 vars Cw är 0,27.[källa behövs]
  Opel Insignia bakifrån

Viktiga datum[redigera | redigera wikitext]

Opel GTC Concept

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Insignia blev nominerad till Årets bil i Europa 2009 Car Of The Year och blev av de 59 deltagande motorjournalisterna från 23 länder, utsedd till en av de sju finalisterna i tävlingen. Den 17 november kom resultatet och Opel Insignia stod som vinnare till Årets bil 2009. Insignia var dessutom nominerad till titeln Car Design Of The Year (CDOTY) 2008 inom kategorin "Best Production Design". Insignia fick 16 procent av rösterna och tog därmed tredje platsen, efter betydligt mer exotiska Chevrolet Camaro och Fisker Karma. Som fick 26 respektive 19 procent av rösterna.[2]

Vad motorpressen tyckte[redigera | redigera wikitext]

Majoriteten av de motorjournalister som har prov- och testkört Opel Insignia gav bilen mestadels positiv kritik, även om det fanns några som drog ned helhetsintrycket. Framförallt påpekade man att takhöjden i baksätet är för lågt för en person över 1,80. Vissa testare noterade något hög bränsleförbrukning på de första modellerna (mer bränsleoptimerade versioner kallade EcoFlex lanserades under 2010).

Insignia tar Opel till en högre nivå och kanske kan gubbstämpeln äntligen tvättas bort. Synd att det sker på bekostnad av utrymmet i baksätet. [...] I baksätet är takhöjden dålig trots urgröpningar i sittdynan. Den som är längre än 180 cm riskerar nackspärr. [...] Inredningen håller avsevärt högre klass än i Vectra. Design, finish och materialval känns homogena. [...] Opel har höjt nivån – inte bara i de egna leden utan för hela mellanklassen.
— David Lilja i Teknikens Värld[3]
Det sluttande taket ger en snygg profil men man får huka sig djupt för att komma in genom de låga bakdörrarna. [...] Men benen har det bra. Avståndet till framstolarna är tre centimeter längre än i gamla Vectra. [...] Kupén är uppgraderad både i form och material och det är snyggt gjort. Men när man klappar och krafsar på plastpanelerna känns det att materialen inte är så värst påkostade. [...] Nya Opeln är tyngre än föregångaren och det märks på förbrukningen som stiger med några centiliter per mil. [...] Den blir lite dyrare än Vectra men har mer innehåll. Dessutom är den snyggare.
— Marianne Sterner i Vi Bilägare[4]
Nu går design före bästa möjliga utrymme. Insignia är klart lovande. [...] En annan ergonomisk nackdel är de väl många röda prickar och symboler som syns nattetid. [...] Fram åker man riktigt komfortabelt [...] Nu är det bilar som Passat CC som är mer jämbördiga. [...] Man behöver nog putsa ännu hårdare på kvalitetskänslan.
— Mikael Johansson i Auto Motor & Sport[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Lasse Holmström (4 oktober 2008). ”En försmak av nästa Saab”. Sydsvenskan. http://sydsvenskan.se/bil/tester/article375001.ece. Läst 2008-10-05. 

Marianne Sterner (22 oktober 2008). ”Opel Insignia - Inget sömnpiller”. Vi Bilägare. http://www.vibilagare.se/zino.aspx?articleID=12808. 

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Vauxhall Insignia 2.8 V6 4x4 (2008) CAR review”. CAR Magazine. 30 oktober 2008. http://www.carmagazine.co.uk/Drives/Search-Results/First-drives/Vauxhall-Insignia-28-V6-4x4-Elite-Nav-2008-CAR-review/?content-block=1. 
 2. ^ CDN Car Design of the Year Awards”. Car Design News. 12 februari 2009. http://www.cardesignnews.com/site/process/design_contests/display/store4/item151600/. 
 3. ^ Hatten av för Opel”. Teknikens Värld. november 2008. http://www.teknikensvarld.se/provkorningar/opel/insignia/. 
 4. ^ Opel Insignia - inget sömnpiller”. Vi Bilägare. 27 oktober 2008. http://www.vibilagare.se/zino.aspx?pageID=75&modelID=530. 
 5. ^ Provkörd: Nya Insignia”. Auto Motor & Sport. 14 december 2008. http://www.automotorsport.se/news/16494/provkörd-nya-insignia/. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Opel Insignia.