Radiotelevizija Slovenija

Från Wikipedia
Radiotelevizija Slovenija
HuvudkontorSlovenien Ljubljana, Slovenien
NyckelpersonerAndrej Grah Whatmough
BranschMedia
TjänsterUtsändning via radio, television och online
Historik
Grundat1928 (Radio)
1958 (TV)
Tidigare namnRadio-Televizija Ljubljana
Struktur
ÄgareSloveniens regering
Övrigt
Webbplatshttps://www.rtvslo.si/

Radiotelevizija Slovenija, ofta förkortat RTV Slovenija eller RTVSLO, är det statliga public service-företaget i Slovenien. Den rättsliga grunden för företaget är Radiotelevizija Slovenija Act. Det är den enda offentliga ideella sändningsorganisationen i Slovenien som driver både radio- och tv-stationer. Lagen kräver också att den sänder radio- och tv-tjänster för landets två inhemska språkliga minoriteter, vilket den gör i samarbete med de regionala sändningscentralerna i Maribor, för den ungersktalande minoriteten och i Koper, för den italiensktalande minoriteten. Cirka 73% av RTV Slovenijas finansiering kommer från tv-licensavgifter .

RTV Slovenijas nationella TV-nätverk kan ses över hela Slovenien och är baserade i Ljubljana. Samtliga sänds på slovenska.

  • TV SLO 1: En tv-tjänst av allmänt intresse med nyhetssändningar, långfilmer, dokumentärer, pratprogram, serier, barnprogram, varietéprogram och direktsändning av viktiga nationella evenemang.
  • TV SLO 2: En mer specialiserad tjänst med program som i allmänhet riktar sig till en smalare publik, sitcoms, ett brett utbud av reklam som avbryts av direktsänd sportbevakning, men praktiskt taget inga nyheter.
  • TV SLO 3: Specialiserad tjänst tillägnad att sända hela oredigerade handlingar från det slovenska parlamentet och utskotten live, den innehåller också dokumentärer, intervjuer och nyheter.