Rolf Bengtsson

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Rolf Bengtson)
Hoppa till: navigering, sök
Rolf Bengtsson
Född Rolf Oskar Lorentz Bengtsson
6 juni 1931
Malmberget, Sverige
Död 23 oktober 1976 (45 år)
Täby, Stockholms län, Sverige
Aktiva år 1945–1975
IMDb

Rolf Oskar Lorentz Bengtsson (Roffe Bengtsson), född 6 juni 1931 i Malmberget,[1] död av stroke 23 oktober 1976 i Täby, Stockholms län,[2] var en svensk skådespelare, komiker och sångare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bengtsson gjorde filmdebut redan som 14-åring i Elof Ahrles Sextetten Karlsson.[1] Hans revykarriär började i Hälsingborgsrevyn. 1962 engagerades han till Knäppupp-revyn Dax igen. Från 1964 till 1975 medverkade han i Kar de Mumma-revynFolkan i Stockholm där han utvecklades till komiker och monologartist, från att ursprungligen huvudsakligen ha varit kuplettsångare. Flera av Roffe Bengtssons monologer räknas som svenska humorklassiker;[3] hit hör till exempel Elisabeth, Dagen efter kvällen innan, Raketbränslet och Ytlänningen.

Bengtsson var en av pionjärerna inom ståuppkomiken i Sverige, med en omfattande turnéverksamhet. Han uppträdde i krogshower och turnerade i folkparkerna, ibland tillsammans med revykompisen Lasse Berghagen. Det var dock främst genom tv han nådde berömmelse och uppskattning med en humor som hade en mycket tydlig svart klangbotten, en blandning av misantropi och "storsvensk glädjelöshet" som märktes klart i hans tv- och filmroller. Bland hans förebilder kan nämnas den nordamerikanske satirikern Lenny Bruce.

Bengtsson medverkade i flera underhållningsprogram i TV; bland andra Partaj och Pratmakarna. Han hade 1974 en egen tv-show med namnet Bengtssons vansinniga värld. Han kan höras i svensk TV varje julafton; det är han som har lånat sin röst till björnen Baloo i dennes sångnummer (bland annat "Var nöjd med allt som livet ger") i den tecknade Disney-filmen Djungelboken. Han gjorde även rösten till trubaduren Allan i Dalen i Disney-filmen Robin Hood. Med sin röst medverkade han också i barnprogrammet Fablernas värld.

Tonsättaren och organisten Peter Bengtson, född 1961, är son till Rolf Bengtsson.

Film och TV (urval)[redigera | redigera wikitext]

Allt är filmer om inget annat anges.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Rolf Bengtsson - Biografi". Svensk Filmdatabas. Läst 10 juli 2013.
  2. ^ "Rolf Bengtsson". Svensk Filmdatabas. Läst 10 juli 2013.
  3. ^ "Rolf Bengtsson". NE.se. Läst 10 juli 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]