Rolls-Royce Phantom I

Från Wikipedia
För andra bilmodeller med samma namn med samma namn, se Rolls-Royce Phantom.
Rolls-Royce Phantom I
1927 Phantom I
Grundinformation
MärkeRolls-Royce
Tillverkning3512 st mellan åren 1925-1931
Konstruktion
KlassSuperlyxbil - limousine
Drivlina
MotorRak 6-cylindrig 7668 cc cylindervolym
DrivningBakhjulsdrift
Växellåda3-växlad manuell (USA) 4-växlad manuell (UK)
Dimensioner
Hjulbas3644,9 mm (normal), 3721,1 mm (lång USA) och 3822,7 mm (lång UK)
Kronologi
FöregångareRolls-Royce 40/50hp Silver Ghost
EfterträdareRolls-Royce 40/50hp Phantom II

New Phantom, eller Phantom I, var personbilstillverkaren Rolls-Royces ersättare till deras tidigare modell, Silver Ghost som kom år 1906. Precis som Silver Ghost tillverkades Phantom både i Storbritannien och USA. USA-modellen kom ut på marknaden ett år efter den brittiska och ersattes två år efter av den brittiska modellen.

En viktig förbättring jämfört med Silver Ghost var den nya raka 6-cylindriga motorn med stötstänger och toppventiler. Motorn var konstruerad med tre grupper med två cylindrar i varje, och löstagbara cylindertoppar. Den stora motorn lämnade goda prestanda som behövdes för att förflytta den stora och tunga bilen. Cylinderdiametern var 107,9 mm och slaglängden var 139,7 mm vilket resulterade i en total cylindervolym på 7668 cc. Aluminium ersatte gjutjärnet i cylindertopparna år 1928. Semi-elliptiska fjädrar användes i framvagnen medan kantileverfjädring användes i bakvagnen. Servo-bromsar användes på alla fyra hjulen även om vissa tidiga USA-tillverkade bilar bara hade bromsar på bakhjulen.

Skillnader mellan de brittisktillverkade och de USA-tillverkade modellerna bestod i olika hjulbas. Standardhjulbasen på 3644.9 mm var lika mellan de båda modellerna men modellen med lång hjulbas var längre på den brittiska varianten 3822,7 mm mot 3721,1 mm för USA-varianten. En annan skillnad var att de brittisktillverkade bilarna hade 4-växlad manuell växellåda medan USA-varianten bara hade 3 växlar. Båda modellerna hade enkel torrlamell-koppling.

De brittiska bilarna tillverkades vi fabriken i Derby medan USA-bilarna tillverkades i Springfield, Massachusetts.

Tillverkning[redigera | redigera wikitext]

  • Phantom I (UK): 2269
  • Phantom I (US): 1243

Källor[redigera | redigera wikitext]

Detta är en översättning från engelska Wikipedia.