Slakthus 5

Från Wikipedia
För filmatiseringen från 1972, se Slakthus 5 (film).
Slakthus 5
Första upplagan.
Första upplagan.
FörfattareKurt Vonnegut
OriginaltitelSlaughterhouse-Five
OriginalspråkEngelska
ÖversättareOlov Jonason[1]
LandUSA
GenreSvart humor
Science fiction
Metafiktion
Krigsroman
Förlag för förstautgåvanDelacorte
Utgivningsår1969
Först utgiven på
svenska
1970
HuvudpersonerBilly Pilgrim
UtmärkelserNPR: Den 19:e bästa science fiction- eller fantasyboken/-bokserien genom tiderna[2]

Slakthus 5 eller Barnkorståget: En skyldighetsdans med döden[1] (originaltitel: Slaughterhouse-Five, or The Children's Crusade: A Duty-Dance with Death) är en roman av Kurt Vonnegut från 1969. Berättelsen handlar till stor del om bombningen av Dresden i februari 1945 under andra världskriget. Romanen är delvis verklighetsbaserad, Vonnegut var själv krigsfånge i Dresden under bombningen. Bunkern där de hölls fångna hette just Slakthus 5 (tyska: Schlachthof-fünf).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Billy Pilgrim har en egenhet, att han är spastisk i tiden på samma sätt som andra är spastiska i rummet. Sålunda kan Billy befinna sig på en optikerkongress i Kanada år 1963 i den ena stunden, för att efter nästa ögonblick befinna sig i fånglägret i Dresden under de allierades bombningar 1945.

Fånglägret i fråga inryms i ett kylrum långt nere under jorden i ett slakthus, Slakthus 5, och är det enda som återstår av Dresden någon dag senare, sedan de allierade bombat fram en så kallad eldstorm som slukat hela staden.

Om romanen[redigera | redigera wikitext]

Romanen populariserade uttrycket So it goes (i svenska utgåvan översatt till "Så kan det gå"). Frasen återkommer frekvent i berättelsen.

Romanen filmatiserades år 1972 med samma titel, i regi av George Roy Hill.

Mottagande och reaktioner[redigera | redigera wikitext]

Slakthus 5 har kallats för en av de starkaste antikrigsskildringarna i modern litteratur. Den kom ut 1969, en känslig tid för amerikaner på grund av Vietnamkriget, och föranledde att den 1973 brändes i ett bokbål på en skola i staden Drake, North Dakota.[3][4] Romanen var samtidigt mycket populär bland pacifister.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Vonnegut, Kurt; Jonason Olov (1970). Slakthus 5 eller barnkorståget: en skyldighetsdans med döden. Stockholm: Norstedts. Libris 2467522 
  2. ^ "Your Picks: Top 100 Science-Fiction, Fantasy Books". NPR. 11 augusti 2011. Läst 16 december 2020.
  3. ^ Stevens, William K. (16 november 1973). ”Dakota Town Dumfounded at Criticism of Book Burning by Order of the School Board” (på engelska). The New York Times. https://www.nytimes.com/1973/11/16/archives/dakota-town-dumfounded-at-criticism-of-book-burning-by-order-of-the.html. Läst 16 december 2020. 
  4. ^ "Censoring Slaughterhouse-Five". humanitiesmoments.org. Läst 16 december 2020.