Sovjetiska författarunionen

Från Wikipedia

Sovjetiska Författarunionen (ryska: Союз писателей СССР, romaniserat: Soyuz Sovetstikh Pisatelei) var ett förbund för professionella författare i Sovjetunionen[1] som existerade 1934-1991.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Förbundet bildades vid 1934 års författarkongress i Moskva, som även bevistades av internationella gäster. och Från Norge deltog Nordahl Grieg och Inger Hagerup, från Danmark Martin Andersen Nexø, och från Sverige bland andra Harry och Moa Martinson. Grundandet skedde på initiativ av Kommunistpartiets centralkommitté efter att ett antal författarorganisationer upplösts: RAPP, Proletkult, VOAPP och musikerorganisationen RAPM.

Författarunionens mål och mening var att uppnå parti- och statskontroll över litteraturen. Medlemskap blev obligatoriskt för professionella författare, medan icke-medlemmar hade avsevärt mer begränsade möjligheter till publicering. Därför innebar en uteslutning ur unionen i princip ett publiceringsförbud. Trots detta såg unionens historia fall av frivillig självuteslutning ur dess kader. Exempelvis lämnade Vasilij Aksenov, Semjon Lipkin och Inna Lisnianskaja författarunionen i en uppvisning av solidaritet efter att Viktor Jerofejev och Jevgenij Popov uteslutits som straff för självpublicering i samband med den så kallade Metropolskandalen 1979.

Efter Sovjetunionens upplösning 1991 delades författarunionen upp i separata organisationer för var och en av de postsovjetiska staterna.

Ordförande[redigera | redigera wikitext]


Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Garrard, John; Carol Garrard (1990). Inside the Soviet Writers' Union. London: Tauris. p. xv. ISBN 9781850432609.