Sperrylit

Från Wikipedia
Sperrylit
Sperrylit
Sperrylit
KategoriArsenidmineral
GruppPyritgruppen
Dana klassificering02.12.01.13
Strunz klassificering02.EB.05a
Kemisk formelPtAs2
FärgTennvit
FörekomstsättVälformad finkristallin, massiv till njurlik
KristallstrukturKubiska, diploidalt
SpaltningOtydlig på {001}
BrottMussligt
HållbarhetSpröd
Hårdhet (Mohs)6–7
GlansMetallisk
TransparensOgenomskinligt
FluorescensEj fluorescera
StreckfärgMörkt grå till svart
Densitet10,58
RadioaktivitetEj radioaktivt

Sperrylit, PtAs2, är ett tungt, vitaktigt mineral som består av platina och arsenik och ofta finns som inblandning i svavelkis.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Sperrylit är ett platinaarsenidmineral, som är ogenomskinligt, metalliskt tennvitt och som kristalliserar i det kubiska systemet med pyritgruppstruktur. Det bildar kubiska, kuboktaedriska eller pyritohedrala kristaller utöver massivt och njurlikt habitus. Det har otydlig spaltning efter {001}, har mussligt brott, är sprött och har en Mohs-hårdhet av 6–7 och en mycket hög specifik vikt av 10,6.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Sperrylit beskrevs först av H. H. Wells 1889 från material som samlas in vid Vermiliongruvan i det som nu är Sudburydistriktet, Ontario, Kanada. Han namngav det efter Francis L. Sperry, chefskemist med det kanadensiska Copper Company i Sudbury, som samlade det ursprungliga materialet 1887. Det påträffades i vittrat material med färglös, transparent kassiterit [SnO2] som tros ha kommit från oxidation av stannit [Cu2 (Fe, Zn) SnS4].

Sperrylit hittades först som små kristaller som finns med rhodolitgranat och korund vid alluvial sökning efter pärlor i vattendrag som avvattnar Mason Mountain, Macon County, North Carolina. Sperrylit har identifierats i Finland i sulfidavlagringar och förknippas i allmänhet med skiktade mafiska-ultramafiska komplex.

De viktigaste förekomsterna av sperrylit är i nickelmalm vid Sudbury Basin i Ontario, Kanada. Det förekommer också i skiktade vulkaniska komplex av Bushveldregionen Sydafrika och Oktyabr'skoye koppar-nickeldeposition i östra sibiriska regionen av Ryssland. I Sverige har sperrylit hittats mikroskopiskt i Kuså gruva.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Lars-Håkan Hedin, Mikael Jansson2007, Mineral i Sverige, {ISBN|978-91-88528-58-2} sid 77.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]