Staffan Bohman

Från Wikipedia
Staffan Bohman
Född1949
Medborgare iSverige
Utbildad vidHandelshögskolan i Stockholm
SysselsättningVerkställande direktör, affärsman
Redigera Wikidata

Staffan Bohman, född 1949, är en svensk företagsledare och näringslivsperson. Bohman har varit verkställande direktör i bolag som Gränges, Sapa AB och DeLaval och är styrelseordförande för Electrolux, samt styrelseledamot i Atlas Copco.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Staffan Bohman avlade studentexamen vid Visby högre allmänna läroverk 1968 och är civilekonom med examen från Handelshögskolan i Stockholm. Vidare har Bohman genomgått Stanford Executive Program vid Stanford Graduate School of Business.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Staffan Bohman har verkat inom främst industriföretag. Han var ekonomidirektör för Alfa Laval AB 1988–1991, samt verkställande direktör för DeLaval 1992–1999 och Gränges/Sapa AB 1999-2004. Bohman innehar och har innehaft ett stort antal styrelseuppdrag i näringslivet. Han har tidigare varit styrelseordförande i Höganäs och IPCO, vice styrelseordförande i Scania, Rezidor och Swedfund, samt ledamot i bland andra Ratos, Boliden AB, InterIKEA Holding, Trelleborg, Dynapac, och Vattenfall.[1]

2020 är han styrelseordförande för Electrolux, samt styrelseledamot i Atlas Copco. Han är även ordförande i Institutet för Näringslivsforskning och Tysk-svenska Handelskammaren, samt ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.

Bohman har tidigare varit styrelseordförande för Ersta Diakoni och Näringslivets skattedelegation, samt vice ordförande i Kollegiet för svensk bolagsstyrning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]