The Moonglows

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Moonglows, I knew from the start, 1956.
The Moonglows, Over and over again, 1956.

The Moonglows var en amerikansk sånggrupp bildad 1952 i Cleveland, Ohio och som hade stor betydelse för doo wop-musiken.

Gruppnamnet var vid bildandet Crazy Sounds, men den amerikanske discjockeyn Alan Freed döpte gruppen till The Moonglows, efter sitt eget smeknamn Moondog, samt hjälpte dem med promotion.

Gruppens största hit var Sincerely (skriven av Harvey Fuqua och Alan Freed) 1955, en av de mest kända doo wop-låtarna från 1950-talet. Som så ofta vid den tiden spelades den dock också in av en vit grupp, i det här fallet The McGuire Sisters, som med sin version låg tio veckor på Billboardlistans förstaplats. The Moonglows originalversion nådde plats 20. På de speciella rythm & blues-listorna hade gruppen dock en lång rad framgångar.

Harvey Fuqua arbetade senare för skivkoncernen Motown i Detroit som låtskrivare och producent.

The Moonglows inflytande på doo wop-musiken kan knappast överskattas. Gruppen valdes in i Rock and Roll Hall of Fame år 2000.[1]

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Sammansättningen ändrades med tiden, men alltid med Fuqua som centralfigur. Under en kort period, 1959-60, ingick en ung Marvin Gaye i gruppen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rock and Roll Hall of Fame – The Moonglows


Camera-photo.svg Denna artikel om en musikgrupp behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.