Timrekordet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eddy Merckx rekordcykel från 1973.

Timrekordet är en tävlingsgren inom cykling i vilken cyklisten ska framföra cykeln så lång sträcka som möjligt under en timme. Normalt genomförs tävlingar och rekordförsök i velodromer inomhus med en ensam cyklist på banan. Det förhindrar att cyklisten distraheras samt att cyklisten inte drar otillåtna fördelar av att ligga bakom andra fordon som minskar luftmotstånd eller skapar sug. Tävlingsformen har alltid genomsyrats av experimenterande med material och sittställningar för att minska luftmotståndet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det första dokumenterade rekordet sattes av engelsmannen Frank Dodds år 1876 på en höghjuling när han cyklade 26,508 kilometer. Den 7 juli 1933 satte den franske amatörcyklisten rekord på en liggcykel genom att cykla 45,055 kilometer. Den nya cykeltypen accepterades inte av den internationella cykelunionen, Union Cycliste Internationale. Restriktionerna från Union Cycliste Internationale innebar att en öppen klass för timrekordet startades som administreras av International Human Powered Vehicle Association, IHPVA, internationella förbundet för muskeldrivna fordon.

Union Cycliste Internationale lyckades behålla statusen för tävlingar med cyklar som kräver en upprättsittande ställning. År 1973 tog den belgiska cyklisten Eddy Merckx rekordet med sträckan 49,431 kilometer.

Under slutet av 1980-talet och första halvan av 1990-talet sattes flera rekord med specialiserade cyklar, material och sittställningar av bland andra Francesco Moser, Chris Boardman och Graeme Obree. Union Cycliste Internationale ogillade specialiseringarna och delade upp rekorden i två olika klasser, även retroaktivt.

Den ena klassen behöll namnet "UCI timrekordet" och den andra döptes om till "UCI Best Human Effort". I den förstnämnda klassen måste cykeln bland annat väga minst 6,8 kilogram, vara försedd med bockstyre och dess ram ska cirkulärt tvärsnitt. Cyklisten får inte bära kläder som förbättrar aerodynamiken, till exempel så får hjälmen bara var konstruerad för att skydda, inte minska luftmotståndet. Eftersom klasserna ändrades även retroaktivt innebar det att Eddy Merckx rekord blev det senast bästa. Detta trots att hans cykel bara hade vägt 5,5 kilogram.

Den andra klassen, UCI Best Human Effort, är öppnare men kräver en av UCI godkänd cykel i upprätt sittställning.

Nuvarande rekord[redigera | redigera wikitext]

Klass Datum Cyklist Sträcka (km) Plats
Union Cycliste Internationales timrekord 19 juli 2005 Ondřej Sosenka 49,700 Moskva i Ryssland
Union Cycliste Internationale Best Human Effort 7 september 1996 Chris Boardman 56,375 Manchester i England
IHPVA, internationella förbundet för muskeldrivna fordon 19 juli 2009 Sam Whittingham 90,598 Ford Michigan Proving Grounds,

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia