Tuzla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tuzla
stad
Tuzla View of Tuzla.jpg
Zastava tuzle.jpg
Flagga
Coat of arms of Tuzla.jpg
Heraldiskt vapen
Land  Bosnien och Hercegovina
Entitet Federationen Bosnien och Hercegovina
Kanton Tuzla kanton
Area 302,35 km²
Folkmängd 120 441 (2013)
Borgmästare Jasmin Imamović SDP
Tidszon medeleuropeisk tid (UTC+1)
Postnummer 75 000
Riktnummer (+387) 35
Tuzlas kommun i mörkgrön färg
Tuzlas kommun i mörkgrön färg
Webbplats: www.tuzla.ba

Tuzla är en stad i Bosnien och Hercegovina. Det är säte för Tuzla kanton och är den ekonomiska, vetenskapliga, kulturella, pedagogiska, hälsa och turistcentrum i nordöstra Bosnien[1]. Efter Sarajevo och Banja Luka, är Tuzla tredje största staden i Bosnien och Hercegovina. Preliminära resultat från 2013 folkräkning visar att kommunen har en befolkning på 120.441[2].

Tuzla är ett pedagogiskt centrum och är hem för två universitet. Det är också den industriella huvudmaskinen och en av de ledande ekonomiska fästen i Bosnien med en bred och varierad industrisektor inklusive en expanderande tjänstesektorn tack vare turismen till sina saltsjöar. Staden Tuzla är hem till Europas enda saltsjön som en del av dess centrala park och har mer än 100.000 människor som besöker dess stränder varje år. Historien om staden går tillbaka till 9: e århundradet. moderna Tuzla går tillbaka till 1510 då det blev en viktig garnisonsstad i det osmanska riket.

I Bosnien och Hercegovina, är Tuzla också betraktas som en av de mest mångkulturella citerar i landet och har lyckats hålla pluralistiska karaktär av staden under kriget i Bosnien för självständighet och efter, med bosniaker, serber, kroater och en liten minoritet av bosniska judar som bor i staden.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tidiga år[redigera | redigera wikitext]

Staden nämndes först i 950 av Konstantin Porfyrogenitus i hans De administrando imperio som ett fort vid namn Salines (grek: Σαλήνες). Namnet Soli användes under medeltiden. Det betyder "salter" på bosniska och stadens nuvarande namn betyder "plats för salt" i osmanska turkiska. Under medeltiden tillhörde mestadels till den medeltida kungariket Bosnien.

1400-talet till 1500-talet[redigera | redigera wikitext]

Efter nedgången av riket till det Osmanska riket 1463, var regionen styrs av House of Berislavić innan ottomanerna ockuperade byarna "Gornje Soli" och "Donje Soli" runt 1512, och tog kontroll över hela Usora i 1530-talet.

Bosnienkriget[redigera | redigera wikitext]

Under Bosnienkriget var den nordiska bataljonen Nordbat 2 verksam i området fram till fredsavtalet år 1995. Bataljonens högkvarter var beläget i en tidigare containerfabrik i Živinice utanför Tuzla.

Den 25 maj 1995 sköt bosnienserbiska-styrkor med artilleri in en granat i Tuzlas centrum och 71 personer dog och 200 personer skadades, i den så kallade Tuzlamassakern. Den yngsta som dödades i attacken var 3 år gammal[3].

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Majoriteten av Tuzlas befolkning är Bosniaker som muslimer. Mindre grupper är Kroater och Serber.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Tuzla är beläget i den nordöstra delen av Bosnien, bosatte precis under Majevica bergskedjan, på Jala floden. Den centrala zonen ligger i öst-västlig orienterad slätten, med bostadsområden i norr och söder om staden ligger på Ilinčica, Kikelj och Gradina. Det är 237 meter över havet. Klimatet är kontinentalt. Det finns rikligt koltillgångar i regionen runt Tuzla. 6 kolgruvor fortsätter att driva runt i staden. Mycket av kol som bryts i området används för att driva Tuzla Power Plant, som är den största kraftverket i Bosnien och Hercegovina.

Tuzla är den enda staden i Europa som har en saltsjö i centrum. Den antika pannoniska Havet torkade upp cirka 10 miljoner år sedan, men arbetet av forskare och vetenskapsmän har nu aktiverats en nivå av saltvatten hållas stabil på ytan, och 2003 pannoniska sjön öppnades.

En andra sjö som innehåller artificiella vattenfall invigdes 2008. En arkeologisk park och replika neolitiska sjön bostäder också införlivas i systemet, som ger information om de olika kulturer som lämnade sin materiella och andliga märke här. Platsen har blivit ett internationellt turistmål.

En tredje sjö fördes i augusti 2012. Byggkostnaderna för detta var nästan 2 miljoner bosniska varumärken (ca 1.000.000 €). Denna tredje sjö innehåller också två vatten kälkar som är en attraktion för den yngre befolkningen.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Tuzla september 2014.

Tuzla har en flygplats belägen på Dubrave nära Živinice, och en effektiv och väl utvecklad offentlig bussnät. Det finns planer på att införa trådbussar i staden snart.

Tuzla flygplats är sedan början av 2015 i anslutning till 10 destinationer. De flesta flyg avgår till Schweiz, Tyskland och Sverige. Från Sverige går det flyg från Malmö, Göteborg, Stockholm-Skavsta varje vecka.

Tuzla har en järnvägsstation som har persontrafik till Doboj[4], där tåg går till Sarajevo, Zagreb, och Belgrad. De tjänster till Brčko avbröts under 2012[5].


Kända personer från Tuzla[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ Kapija.ba
  4. ^ [3]
  5. ^ [4]