Daytonavtalet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Slobodan Milošević, Alija Izetbegović och Franjo Tuđman skriver under det slutliga fredsavtalet i Paris den 14 december 1995. På bilden syns även Carl Bildt som var EU:s medlare i konflikten.
Uppdelningen av Bosnien och Hercegovina enligt Daytonavtalet. Det gröna fältet är Federationen Bosnien och Hercegovina medan det rosa fältet är Republika Srpska

Daytonavtalet (engelska: Dayton Agreement), egentligen General Framework Agreement for Peace in Bosnia and Herzegovina också känt som Dayton Accords, Paris Protocol eller Dayton-Paris Agreement, är ett fredsavtal mellan Bosnien och Hercegovina, Jugoslavien och Kroatien som satte punkt för kriget i Bosnien och Hercegovina. Avtalet framförhandlades i Dayton, Ohio under november 1995 och undertecknades den 14 december 1995 i Paris.

Avtalet innehåller bland mycket annat överenskommelser om militära frågor, inklusive upprättande av en NATO-ledd fredsstyrka, en uppgörelse om gränsdragningen mellan de två entiteterna i Bosnien och Hercegovina, flyktingars rätt att återvända, förbud mot nya försök till separation av landets territorium, en ny författning för landet och inrättandet av posten hög representant som för världssamfundets räkning ska övervaka genomförandet av avtalet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]