Vårdnätsspindlar

Från Wikipedia
Vårdnätsspindlar
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSpindlar
Araneae
FamiljVårdnätsspindlar
Pisauridae
Vetenskapligt namn
§ Pisauridae
AuktorSimon, 1890
Utbredning
Utbredningsområde i grönt
Hitta fler artiklar om djur med

Vårdnätsspindlar (Pisauridae), även stavat vårdnätspindlar, är en familj av spindlar som innehåller omkring 336 beskrivna arter världen över, uppdelade på 53 olika släkten.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Vårdnätsspindlar påminner till utseendet något om vargspindlar, med förhållandevis slank kropp och långa ben. Ett drag som skiljer de båda familjerna åt är dock att vårdnätsspindlarnas ögon alla är ungefär lika stora, medan vargspindlarna har två ögon som är tydligt större än de andra. Färgteckning är mycket varierad, både mellan olika arter och inom en och samma art, men ljusare eller mörkare brunaktiga till rödbruna eller gråaktiga nyanser är vanliga. Honan av en art är ofta större än en hane av samma art.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Förekommer över större delen av världen, men den högsta artrikedomen finns i tropiska och subtropiska trakter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Vårdnätsspindlar är aktiva jägare som tar de flesta byten små nog för dem kan övermanna, vanligen olika sorters insekter, men några av de större arterna kan även fånga små fiskar och grodyngel. Många arter kan också genom sina långa ben röra sig på vattenytan, då de bärs upp av ytspänningen. Vissa arter har ett halvt akvatiskt levnadssätt och kan tillbringa kortare stunder under vattenytan, exempelvis i syfte att undgå predatorer.

Honorna uppvisar i många fall en omsorgsfull vård av avkomman, genom att spinna en skyddade äggsäck för äggen, som hon sedan vaktar noga. Hos vissa arter, som Pisaura mirabilis, bär honan med sig äggsäcken genom att hålla den i käkarna. Under denna tid äter hon ingenting. Denna art, och några andra, som Pisaurina mira från Nordamerika, visar också omsorg om avkomman en tid efter äggens kläckning och spinner ett så kallat vårdnät, i vilket de nykläckta spindelungarna tillbringar sin första tid.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Almquist, Sven. Spindlar och deras släktingar: naturguide i färg om spindeldjurens utseende, utveckling, levnadssätt och beteende, Interpublishing AB, 1980. ISBN 91-534-0580-3

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]