Valallians

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Valallians, valförbund eller valteknisk samverkan är ett samarbete mellan politiska partier inför ett val. Valallianser kan ha som syfte att t ex underlätta för ingående småpartier att komma förbi tröskelkrav för att få representation i en församling, eller för att justera för eventuell över/underrepresentation som det valtekniska systemet kan resultera i.

Partierna i en valallians behåller sina enskilda politiska plattformar och ideologier men gör avtal om samarbete. Man kan skilja mellan rent tekniska valförbund, valteknisk samverkan, och egentliga allianser. I de förra är avtalet rent tekniskt, till exempel avtalar man om kandidaternas antal och placering på listan vid val med kandidatlistor. I fråga om val med enmansvalkretsar ställer man upp sina kandidater i olika valkretsar. I egentliga allianser gör man också politiska kompromisser för att uppnå en gemensam linje i valkampanjen och för att kunna samarbeta efter valet. Om valalliansen vinner ett nationellt val bildas i regel en koalitionsregering där alla alliansens partier har representation.

Exempel på valallianser[redigera | redigera wikitext]

Exempel på den valteknisk samverkan i Sverige var samarbetet inför riksdagsvalet 1985 mellan Centerpartiet och Kds i samverkan under namnet Centern.[1]. Exempel på den andra typen av valteknisk samverkan kan ske när genom det svenska valsystemet stora partier har gynnats vid fördelningen av platser i nämnder och styrelser i en kommun. Denna samverkan kan inskränkas till samverkan bara vid valet av olika nämnder och styrelser.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cecilia Hjorth Attefall, red (mars 2004). Partiet som lyfte - 40 år med svensk kristdemokrati. 1964-2004. Lennart Molin, Samhällsreklam (form och layout), Roland Tröjer och Leif Schröder (omslagsfoton). Samhällsgemenskaps Förlags AB. sid. 67. ISBN 9185036528