Valallians

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Valallians eller valteknisk samverkan är ett samarbete mellan politiska partier inför ett val. Valallianser kan ha som syfte att t ex underlätta för ingående småpartier att komma förbi tröskelkrav för att få representation i en församling, eller för att justera för eventuell över/underrepresentation som det valtekniska systemet kan resultera i. Om valalliansen vinner ett nationellt val bildas i regel en koalitionsregering.

Partierna i en valallians behåller sina enskilda politiska plattformar och ideologier men går med på vissa inbördes kompromisser för att uppnå en gemensam linje i det val man ställer upp i. I vissa fall kan valalliansen inbegripa samarbetsvillkor som att inte ställa upp med kandidater från olika partier i samma valkrets, i andra fall kan småpartier ställa upp med egna kandidater på ett stort partis listor i syfte att uppnå bättre resultat i valet.

Exempel på valallianser[redigera | redigera wikitext]

Exempel på den förstnämnda valteknisk samverkan var samarbetet inför riksdagsvalet 1985 mellan Centerpartiet och Kds i samverkan under namnet Centern.[1]. Exempel på den andra typen av valteknisk samverkan kan ske när genom det svenska valsystemet stora partier har gynnats vid fördelningen av platser i nämnder och styrelser i en kommun. Denna samverkan kan inskränkas till samverkan bara vid valet av olika nämnder och styrelser.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cecilia Hjorth Attefall, red (mars 2004). Partiet som lyfte - 40 år med svensk kristdemokrati. 1964-2004. Lennart Molin, Samhällsreklam (form och layout), Roland Tröjer och Leif Schröder (omslagsfoton). Samhällsgemenskaps Förlags AB. sid. 67. ISBN 9185036528