Vattumannens tidsålder

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Vattumannens tidsålder är ett centralt begrepp inom New Age.

Begreppet kommer från astrologin och har att göra med i vilken stjärnbild (astrologerna delar in stjärnhimlen i 12 olika zoner) som vårdagjämningen inträffar i. Vårdagjämningen växlar tecken med en period på ungefär 2100 år. Sedan Antiken har vi levt i Fiskarnas tidsålder, vilken ska fortsätta några hundra år. Flera olika årtal används som gräns av tvistande astrologer, bl.a. år 1-2150 e.Kr eller år 498-2654 eller tills 2314. Andra astrologer har föreslaget att övergången redan skett, år 1433 eller 1844, redan kända omvälvande gränsperioder i historien.[förtydliga] Enligt vissa astrologer skall denna period kännetecknas av stora världsreligioner, tekniska framsteg och materialism. Detta stämmer visserligen men är som alltid för astrologer lätt att komma fram till i efterhand.

I den kommande tidsåldern kommer vi så in i Vattumannens tidsålder som är en tidsålder som skall utmärkas av en omfattande (ny)andlighet, då människan (mänskligheten) söker sig inåt istället för utåt.

Begreppet vattumannens tidsålder spelade stor roll för den astrologiinspirerade delen av hippierörelsen och har en framträdande roll i filmen/musikalen Hair.

Idén om dessa tidsåldrar är mycket gammal, ursprungligen från antiken. Under antiken gällde Vädurens tidsålder och före antiken Oxens tidsålder. En religion Mithraismen fanns som blev ganska populär i Romarriket, där det dödandet av en tjur var en central symbol, sentida historiker har kopplat detta samman med en antik insikt om precessionen, där Mithras symboliseras av stjärnbilden Perseus, och tjuren givetvis av stjärnbilden Oxen/Tjuren.