Vit herdehund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vit Herdehund
Jino - Vit herdehund.jpg
Rasgrupp Grupp 1
Rasgrupp (FCI) Grupp 1, sektion 1
Vall- och herdehundar
Rasgrupp (SKK) Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland  Schweiz
Rasklubb Vit herdehundklubb
Specialklubb Svenska Brukshundklubben
Andra namn Weißer Schweizer Schäferhund (tyska)
Berger blanc Suisse (franska)
White Swiss Shepherd Dog (engelska)
Smeknamn Vit Herde
Rasstandard FCI 347 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Päls Korta eller långa täckhår med underull
Färg Vit
Vikt
Hanhund 30-40 kg
Tik 25-35 kg
Mankhöjd
Hanhund 60-66 cm
Tik 55-61 cm

Vit Herdehund (tyska: Weißer Schweizer Schäferhund; franska: Berger blanc Suisse) är en hundras från Schweiz. Den är av samma ursprung som schäfern fram till 1933, då den vita färgen förbjöds i Tyskland. Efter förbudet försvann de i stort sett från Europa, utom i England, men aveln fortsatte bland annat i USA och Kanada och erkändes som egen ras av den internationella hundorganisationen FCI 2003. Förväxla inte rasen vit herdehund med den vita schäfern. Det förekommer avel av vita schäfrar i Sverige men det är inte samma ras och är inte godkänd i Svenska Kennelklubben (SKK) och inte heller i FCI.

2008-07-11 White German Shepherd pup chilling at the Coker Arboretum.jpg

Historia[redigera | redigera wikitext]

Farfadern till den första Schäfern som registrerades 1889 var vit och vitt har tillsammans med andra färger alltid förekommit i Schäferns anlag. Vita herdehundar och boskapsvaktare inom alla raser har haft förtjänsten att inte förväxlas med vargar i mörkret.

1933 förbjöds vita hundar i Schäferaveln i Tyskland, men i USA och Kanada användes de fortfarande. 1968 förbjöds de även av American Kennel Club, många exporterades då till Europa. Hunden Lobo, född 1966, var den första vita herdehunden som blev registrerad i Schweiz. Rasen erkändes i Schweiz 1991, följt av Nederländerna 1992, där den även hör till de populäraste hundraserna. Tjeckien, Österrike och Danmark erkände också rasen. Rasen erkändes i Sverige år 2000 av SKK.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Agility Bascule 3.jpg

Den vita herdehunden är vänlig, intelligent och lättlärd. Den är lojal mot sin familj och kan vara försiktig runt främlingar därför är tidig socialträning mycket viktig, en vit herdehund får aldrig visa blyghet eller rädsla. Den vita herdehunden kommer oftast bra överens med andra hundar och är också utmärkt för hundsport, till exempel agility, sök, räddning och lydnad. Rasen passar som brukshund och som vallhund. Den används också som assistanshund och ibland som draghund.

Rasens mentalitet kännetecknas av ett öppet sinnelag, den är orädd och har ett gott självförtroende. Den vita herdehunden är en aktiv hund som gillar att arbeta och den behöver bli mentalt stimulerad.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Vit herdehund är en medelstor hund. Dess rygg ska vara rak och horisontell med stark muskulatur. Korset ska vara långt och medelbrett. Den ska också vara rektangulärt byggd med medelgrov benstomme. Vidare har den ståndöron och underull. Färgen är vit men sällan blir en vit herdehund "snövit" (även om det är det som många uppfödare strävar efter) utan har ofta lite cremefärgning på ryggen och bakom öronen. En del individer blir mycket creme och/eller fawn färgade vilket är diskvaliserande fel i ras standarden. Detta eftersom den vita herdehunden har ett anlag för vit färg som inte orsakar dövhet vilket annars är vanligt bland "snövita" djur.

Hälsa[redigera | redigera wikitext]

Det är generellt en frisk och sund ras. Den blev godkänd som ras i Sverige år 2000 och i dagsläget finns ingen statistik över allvarliga ärftliga sjukdomar. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) förekommer.

Att tänka på[redigera | redigera wikitext]

Om du funderar på att skaffa en vit herdehund, tänk på att...

•Den kräver fasta regler och en trygg ledare som är konsekvent och tydlig i sitt sätt.

•Rasen är mycket social och lämpar sig därför inte som hundgårdshund eller att bli lämnad ensam längre stunder.

•Den har en stor samarbetsvilja och lämpar sig väl för hundsporterna lydnad, bruksarbete, viltspår och agility med mera.

•Det förekommer avel av vita schäfrar i Sverige. Förväxla inte dessa med rasen vit herdehund.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Ytterligare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Vit herdehund.