Vit herdehund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vit herdehund
Jino - Vit herdehund.jpg
Rasgrupp (FCI) Grupp 1, sektion 1
Vall- och herdehundar
Rasgrupp (SKK) Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland  Schweiz
Rasklubb Vit herdehundklubb
Specialklubb Svenska Brukshundklubben
Andra namn Weißer Schweizer Schäferhund (tyska)
Berger blanc Suisse (franska)
White Swiss Shepherd Dog (engelska)
Smeknamn Vit schäfer
Rasstandard FCI 347 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Päls Korta eller långa täckhår med underull
Färg Vit
Vikt
Hanhund 30-40 kg
Tik 25-35 kg
Mankhöjd
Hanhund 60-66 cm
Tik 55-61 cm

Vit herdehund (tyska: Weißer Schweizer Schäferhund; franska: Berger blanc Suisse) är en hundras från Schweiz. Den är av samma ursprung som schäfern och erkändes som egen ras av den internationella hundorganisationen FCI 2003.

2008-07-11 White German Shepherd pup chilling at the Coker Arboretum.jpg

Historia[redigera | redigera wikitext]

Farfadern till den första schäfern som registrerades 1889 var vit och vitt har tillsammans med andra färger alltid förekommit i schäferns anlag. Vita herdehundar och boskapsvaktare inom alla raser har haft förtjänsten att inte förväxlas med vargar i mörkret.

1933 förbjöds vita hundar i schäferaveln i Tyskland, men i USA och Kanada användes de fortfarande. 1968 förbjöds de även av American Kennel Club, många exporterades då till Europa. Hunden Lobo, född 1966, var den första vita herdehunden som blev registrerad i Schweiz. Rasen erkändes i Schweiz 1991, följt av Nederländerna 1992, där den även hör till de populäraste hundraserna. Tjeckien, Österrike och Danmark erkände också rasen.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Agility Bascule 3.jpg

Den vita herdehunden är vänlig, intelligent och lättlärd. Den är lojal mot sin familj och kan vara försiktig runt främlingar, men får aldrig visa blyghet eller rädsla. Den vita herdehunden kommer bra överens med andra hundar och är också utmärkt för hundsport, till exempel agility, sök, räddning och lydnad. Rasen passar som brukshund och som vallhund. Den används också som assistanshund och ibland som draghund.

Rasens mentalitet kännetecknas av ett öppet sinnelag, den är orädd och har ett gott självförtroende. Den är vänligare och mjukare än schäfern, men är ändå mycket kapabel att skydda sin familj. Den vita herdehunden är en aktiv hund som gillar att arbeta och den behöver bli mentalt stimulerad. Hundens tillgivenhet för ägaren tillsammans med stor fördragsamhet med barn gör rasen till en idealisk familjehund.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Vit herdehund är en medelstor hund. Dess rygg ska vara rak och horisontell med stark muskulatur. Korset ska vara långt och medelbrett. Den ska också vara rektangulärt byggd med medelgrov benstomme. Vidare har den ståndöron och underull.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Ytterligare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Vit herdehund.