Hundras

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Hundraser är avgränsade och definierade populationer av hundar. Hundraserna avgränsas av stamböcker och definieras i rasstandarder där mentala och anatomiska egenskaper beskrivs. Denna verksamhet sköts i allmänhet av kennelklubbar, ibland av rasklubbar och i några fall av statliga organisationer.

Hundraser har skapats genom medvetet avel och kan uppvisa stora skillnader i storlek och utseende, här grand danois och chihuahua

Den äldsta stamboken gäller foxhound och är från 1700-talet. Flertalet av de moderna hundraserna är skapade genom planerad avel sedan mitten av 1800-talet då de första hundutställningarna hölls och de första kennelorganisationerna bildades. De första hundutställningarna hölls för foxterrier i Yarmouth i Cleveland i North Yorkshire 1857[ifrågasatt uppgift] och för pointer och setter i Newcastle upon Tyne 1859. Den äldsta kennelklubben är den brittiska the Kennel Club som grundades 1873. Samma år publicerades den första listan över erkända hundraser, den räknade 40 raser.

De flesta hundraser grundar sig på äldre hundrastyper eller lantraser som renavlats och förädlats, ofta genom avancerad inavel för att göra rastypen homogen. Ofta valde man ur en större heterogen population ut ett fåtal individer med likartad fenotyp, ett sådant exempel är tysk schäferhund. I vissa fall har hundraser skapats genom medvetet planerade korsningsprogram, ett sådant exempel är dobermann. Rasbildningen pågår fortfarande då man uppmärksammar lantraser som tidigare förbisetts, ett sådant exempel är dansk spets. Ibland hålls en stambok öppen i ett antal år för rastypiska individer utan känd härstamning, ett sådant exempel är mexikansk nakenhund. I andra fall öppnas en stambok tillfälligt för att tillföra nytt blod, ett sådant exempel är basenji.

Den största kennelorganisationen som kontrollerar vilka hundar som kan räknas som renrasiga är den internationella kennelfederationen Fédération Cynologique Internationale (FCI), till vilken flertalet nationella kennelklubbar är anslutna. Grundprincipen är att rasstandarden fastställs av ursprungslandets rasklubb och att denna sedan följs av alla andra anslutna kennelklubbar. Många nationella undantag förekommer dock, i Tyskland erkänns t.ex. flerfärgade pudlar som inte ens räknas som pudlar i hemlandet Frankrike. Vid sidan av FCI finns förutom brittiska the Kennel Club även American Kennel Club och Canadian Kennel Club som inte är medlemmar i FCI men som har samarbete i form av avel och utställningar. I många länder finns konkurrerande kennelklubbar som upprättar egna stamböcker och standarder, mest känd är kanske United Kennel Club i USA.

Källor[redigera | redigera wikitext]