Mastiff

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mastiff
Westgort Anticipation 17 months.JPG
Rasgrupp (FCI) Grupp 2, sektion 2 Molosser- och bergshundar (molosserhundar)
Rasgrupp (SKK) Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland  Storbritannien
Specialklubb Svenska Mastifflubben
Andra namn Engelsk mastiff
Rasstandard FCI 264 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Mankhöjd Standarden saknar måttangivelser.
För andra betydelser, se Mastiff (olika betydelser).

Mastiff är en hundras av molossertyp från Storbritannien. Dess ursprung och släktskap med andra hundar av samma typ har inte klarlagts. När romarna erövrade Britannia år 55 fanns hundar av denna typ där. De var större än romarnas egna doggar och exporterades till Rom där de användes till björn- och lejonhetsningar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hur Mastiffen kom till England är oklart, man tror att den följde med invandrare och ev parade sig med någon inhemsk variant av Mastiff. På 1800-talet startade renaveln av mastifferna, men under andra världskriget utrotades nästan alla mastiffer. Några togs med till USA och på så vis räddades rasen. Efter andra världskriget var man tvungna att blanda in andra raser i aveln för att för att så få mastiffer fanns kvar. Två av raserna som användes i rekonstruktionen var Sankt bernhardshunden och Newfoundlandshunden. Som framförallt användes för att behålla storleken. Än idag kan det hända att det föds långhåriga valpar. De är dock inte godkända och får därför inte avlas på eller ställas ut. 1883 grundades den engelska mastiffklubben. Old English Mastiffclub och dessutom godkändes rastecknen.

Användningsområde/Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Långt tillbaka användes rasen till jakt, i krig och ibland som vakthund. Idag är mastiffen främst en trevlig sällskapshund och är lugn och tillgiven sin familj. En del har tävlat med bra resultat i lydnad men på grund av storleken och tyngden är rasen inte optimal som arbetande hund och kräver inte alltför mycket motion. De trivs oftast alldeles utmärkt som gårdshund. Rasen får inte visa aggressivitet men det finns de som är reserverade.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Mastiffen ska vara stor, rektangulär, kraftig, symmetrisk och välbyggd. De finns i fyra olika färger. Dessa är aprikos, silver, fawn och mörkt fawn-brindle. Mankhöjden är 76 cm och högre för hanar och 70 cm och högre för tikar.

Hälsa[redigera | redigera wikitext]

Som hos de flesta stora och tunga hundarna förekommer höftledsdysplasi (HD), armbågsdysplasi (ED), artros (AD), knäledsproblem och magsäcksomvridning. Under uppväxten är det viktigt att hunden inte är mager eller övergödd och man ska motionera sparsamt eftersom de växer väldigt fort. De kan ibland gå upp ca 5 kilo på en vecka.


Källor[redigera | redigera wikitext]

http://www.skk.se/hundraser/mastiff/ http://www.svenskamastiff.com/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Mastiff.