Västgötaspets

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Västgötaspets
Västgötaspets hane 5 år.jpg
Västgötaspets, hane fem år
Rasgrupp (FCI) Grupp 5, sektion 3
Nordliga gårdsspetsar och vallande spetsar
Rasgrupp (SKK) Grupp 5 Spetsar och urhundar
Ursprungsland  Sverige
Specialklubb Specialklubben för Västgötaspets
Rasstandard FCI 14 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Mankhöjd
Hanhund 32-35 cm
Tik 30-33 cm

Västgötaspets är en hundras från Sverige. Den anses vara en av de genuint svenska raserna, även om viss oklarhet föreligger beträffande släktskapen med den delvis typlika welsh corgi och lancashire heeler. Huruvida vikingarna hemförde hundar av denna omstritt spetsliknande typ till Sverige eller tvärtom torde vara svårt att klarlägga, men nutida kynologisk forskning anser att västgötaspetsen verkligen har uppkommit i Sverige.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Specialklubben för Västgötaspets (SKV) är rasens klubb som bildades 1976 och vars främsta uppgift är att arbeta för att rasen bevaras som den friska och sunda hund den är och att driva frågor som främjar detta gentemot myndigheter och andra organisationer.

År 1942 var rasen nästan utdöd men konstnären Björn von Rosen och rektorn Karl-Gustaf Zetterstén räddade rasen genom att cykla runt på Varaslätten pga krigsårens bensinransonering. De hittade västgötaspetsar och kunde starta ett avelsprogram, som inte byggde på inavel trots att individerna bara var en handfull. Redan 1943 erkändes rasen av Svenska Kennelklubben (SKK) som svensk vallhund och man antog en rasstandard. Nuvarande namn fick rasen 1953.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Västgötaspetsen har vallningen som sin specialitet, och då rör det sig om nötvallning men jobbar också gärna med djur i mindre skala såsom att fånga råttor och vakta höns. Många västgötaspetsar har klarat sig mycket väl som lydnads-, bruks- och agilityhundar. Den används också som eftersökshundvilt och är omtyckt för sin spårnoggrannhet och sitt lagom snabba tempo men framför allt är den en verklig familjemedlem som deltar i alla sammanhang där den tillåts att vara med och fungerar utmärkt som tålig och glad lekkamrat åt barnen. Rasen är frisk och sund utan kända rasdefekter eller sjukdomar och det har funnits hundar som levt till mycket hög ålder.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Västgötaspets är en lågbent, dock ej för lågställd, kraftig och orädd liten hund, vars hållning och uttryck vittnar om vaksamhet, energi och frimodig livlighet. Rasen är lite säregen då två svanstyper förekommer, lång svans och alla variationer av medfödd stubbsvans. Färgmässigt kan de skilja sig åt en hel del, men de förekommande färgerna är grå, gråbrun, grågul, rödgul eller rödbrun med ljusare nyanser av nämnda färger. Ljusare markering över skuldrorna, så kallad selmarkering, är högst önskvärt liksom ljusa kindmarkeringar. Idealmankhöjd för en hanhund är 33 cm och för en tik 31 cm, en variation på 2 cm över eller 1 cm under idealmåttet är tillåten.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Västgötaspets.