Vuollerimboplatsen

Version från den 7 juli 2015 kl. 21.21 av Svensson1bot (Diskussion | Bidrag) (clean up, replaced: LapplandLappland (2) med AWB)
Luleälven vid sammanflödet av Lilla och Stora Luleäv
Vuollerimboplatsen
Boplats
Land Sverige
Landskap Lappland
Län Norrbotten
Kommun Jokkmokk
Socken Jokkmokk
Koordinater 66°27′02″N 20°36′44″Ö / 66.45050°N 20.61214°Ö / 66.45050; 20.61214
Kulturmärkning
Fast fornlämning
 - FMIS beteckn Jokkmokk 1292:1
Information från FMIS.

Vuollerimboplatsen är en stenåldersboplats belägen vid Vuollerim i Jokkmokks kommun i Lappland. Boplatsen består av sex till sju hyddbottnar som daterats till omkring 4000 före Kristus.

Vid Älvnäset tre kilometer nordväst om Vuollerim där Stora och Lilla Lule älv flödar samman upptäckte arkeologer från Umeå universitet 1983 en välbevarad boplats. En av de rektangulära hyddbottnarna är ungefär elva gånger sex meter stor och syns som en svacka i marken. Inne i hyddorna fanns stolphål, kokgropar och förrådsgropar. Under ingången gick en rökgång till eldstaden inne i hyddan. Låga sandvallar, som idag är en till fyra meter breda, omger hyddbottnarna och kan ha fungerat som skydd mot vind och kyla. 20-40 personer tros ha bott i hyddorna som sannolikt endast var bebodda vinteritd.

I hyddornas närområde finns ett stort system med fångstgropar. Brända djurben på platsen vittnar om att jägarbefolkningen ätit älg, bäver, sjöfågel och lax. På platsen har arkeologerna funnit en kniv av skiffer och redskap gjorda av kvarts, till exempel skrapor för bearbetning av skinn.

Två kilometer från fyndplatsen finns det arkeologiska museet Vuollerim 6000 Natur och Kultur. Här finns rekonstruktioner av en stenåldershydda och redskap samt en informationsbyggnad med utställning, föremål och bildspel. Hällristningarna vid forsen i Porsi, en kilometer härifrån, är cirka 500 år yngre än boplatsen.

Externa länkar