Wikipediadiskussion:Projekt världsarv

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Att göra-lista för Wikipedia:Projekt världsarv:

Ändra - Bevaka

Wikipediadiskussion:Projekt världsarv/att göra


Faktaruta tycker jag är bra, men det och gemensamma rubriker riskerar att göra artiklarna stolpiga och trista, mardrömmen vore att de blir som filmartiklarna, som är mest "tomrubriker". Jag tycker alltså att rubrikerna bör vara valfria, det gör artiklarna mer levande. Jag kan försöka göra en mall, i den tycker jag att t.ex land, kriterium, år bör ingå. Vad mer? / Elinnea 14 maj 2005 kl.22.55 (CEST)

Ja jag har ju sett faktarutor ibland (minns dock inte var) när jag hämtat information från engelska wikipedia[1], men det kanske var faktaruta nationalparken snarare än världsarvet. Eventuellt vilket nr i ordningen och plats för en bild. Jättebra och du vill göra en mall.

Mall i botten av artikeln[redigera wikitext]

Jag tycker man borde ha en ruta längst ned där man kan klicka sig mellan respektive världsarvsobjekt inom landet och kanske också en ruta där man kan klicka sig till andra länders världsarvsobjekt, se hur engelska Wikipedia gjort med Australien [2]. Ska vi ha en sådan? Man skulle också kunna ha en där man kan klicka sig till andra länder och/eller liknande typ av världsarv. Vad tycker du?/Henrik Reinholdson 14 maj 2005 kl.23.50 (CEST)

Ja det finns ju en liknande för de nordiska världsarven Mall:Nordiska världsarv. Att göra fler röstades ned har jag för mig i och med kategorisystemet tillkom (jag har gjort t.ex en för de afrikanska som aldrig kom att använda), eftersom många upplever den typen av mallar som "blaffiga". Jag ska försöka mig på att göra ngn slags "prototyp" där man får med världsarvsnamnet, landet, årtal, typ och övriga världsarv i landet (=länk till den kategorin). Kanske har tar mig vatten över huvudet, men det är ju wiki, om jag börjar kan troligtvis ngn annan komma och fixa till det bättre senare. / Elinnea 15 maj 2005 kl.00.11 (CEST)
Vi kunde göra en för varje land som har mer än ett världsarv + i denna lägga in länk till den kompletta listan, typ så här:


Sverige Svenska världsarv Sverige

Birka och HovgårdenDrottningholms slottEngelsbergs bruk
Falun och KopparbergslagenGammelstads kyrkstadHansestaden Visby
Hällristningsområdet i TanumHöga kustenLaponiaRadiostationen i Grimeton
SkogskyrkogårdenSödra Ölands odlingslandskapÖrlogsstaden Karlskrona

UNESCO:s världsarvslista
Jo, det har funnits en sådan där för Sverige förut, som sagt, men det var en omröstning och den raderades, men vi lyckades behålla mallen nordiska världsarv. Eftersom kategorierna finns för navigering och många användare tycker sådan mallar stör mer än de hjälper bör vi nog undvika att göra sådana igen. Att återställa sånt som omröstats om och som tagits bort bör man nog inte göra här. / Elinnea 15 maj 2005 kl.13.56 (CEST)
Jag gillar personligen mallar bättre än kategorier. För att bläddra i en kategori måste man ju lämna artikelsidan först. Tycker man får bättre överblick av en mall än av en kategori. /ElGrillo 15 maj 2005 kl.14.01 (CEST)
Jag har funderat på den här. Det är nog ändå rätt att mallar ska användas i undantagsfall för att länka till andra artiklar, då är det kategorier som gäller. Men då måste vi ordna en bättre struktur på kategorierna, se diskussionen om detta nedan./Henrik Reinholdson 15 maj 2005 kl.20.10 (CEST)
Nu hittade jag omröstningen om Svenska världsarv/Henrik Reinholdson 16 maj 2005 kl.15.28 (CEST)

Ett litet förslag: Lägg till kategorin i mallen, så blir alla artiklar som innehåller mallen automatiskt kategoriserade med rätt kategori. // Castrup 5 juni 2005 kl.23.54 (CEST)

Typmall för rubriker[redigera wikitext]

Vi borde ordna en typmall: Borde den inte innehålla:

  • Ingress inklusive årtal när objektet blev uppsatt på världsarvslistan och vilken typ av världsarv det är (kultur eller natur)
  • Historik - en historik om världsarvet
  • Världsarvet - vad är världsarvet (historiken beskriver ju helheten, är det ett kulturellt
  • Se även - länkar till mera djuplodande artiklar om enskilda objekt inom världsarvet. Även information om objektet är uppsatt på listan över hotade världsarv.

Henrik Reinholdson 14 maj 2005 kl.23.50 (CEST)

Samla informationen på en sida[redigera wikitext]

Då jag själv bor i Karlskrona så kom jag på idén att jobba med artikeln om staden och dess världsarv. Det var så jag trillade dit på världsarvslistan. Men som det är nu kan man inte finna Karlskrona världsarv på ett ställe utan världarvet är uppdelat på ett antal artiklar.

Frågan är hur en användare som tittar på världsarvslistan hittar till alla enskilda sidor. Borde inte varje världsarvsobjekt ha en samlad sida för världsarvet? Karlskrona världsarv är till exempel för närvarande splittrad på 7 sidor:

Lösning? Artikeln om världsarvet får beskriva varje byggnad eller plats inom världsarvet ganska kortfattat och sedan får den som vill läsa vidare om specifika objekt i mer djuplodande artiklar. I vissa extrema fall kanske detta innebära att vi raderar stubbar eller relativt korta artiklar och flyttar över texten till världsarvsartikeln./Henrik Reinholdson 14 maj 2005 kl.23.50 (CEST)

Jag tror det skulle vara bra om varje världsarv hade en samlad artikel med alla delar som ingick i det som rubriker, precis som du skriver. Då behöver man inte radera korta artiklar om man flyttar (det bör man aldrig göra egentligen) utan istället redirecta dem till rubriken i huvudartikeln. Vad gäller Karlskronaartiklarna tycker jag dock att de är så pass bra att de klarar sig fristående och då kan man ju bara skriva kortare stycken och sedan ha en kursiverad länk under "Läs mer i huvudartikeln Karlskronavarvet" tex under dess rubrik. / Elinnea 15 maj 2005 kl.00.21 (CEST)

Jag har hittat bilder någon gång andra språks Wikipedia, men inte hittat den på bland Commons. Borde man inte ladda upp alla bilder man hittar dit, kanske även alla till svenska världsarvsobjekt, än så länge har jag bara koncentrerat mig på att översätta text och bättra på informationen och struntat i bilden i det fall den saknats där.

Så länge de är antingen GFDL eller PD går det bra ja. /ElGrillo 15 maj 2005 kl.00.21 (CEST)

Kategorier[redigera wikitext]

Jag funderar på namnet i en del fall så slutar kategorierna på -nska världsarv och ibland är det -iens världsarv. Exempelvis ska det heta Svenska världsarv eller Sveriges världsarv? Just nu är det inget enhetligt system för detta. Ska man kanske istället skriva "Världsarv i"? Om vi kan komma överens om något enhetligt system så skulle jag kunna strukturera om (men då får någon radera de som då slutar användas för det har jag inte befogenhet att göra)./Henrik Reinholdson 15 maj 2005 kl.19.21 (CEST)

Det är bättre med genitiv-s, alltså Etiopiens världsarv snarare än Etiopiska världsarv, medveten om att det har blivit lite blandat här och där, men det kan man fixa till varteftersom. / Elinnea 15 maj 2005 kl.20.34 (CEST)
Jo det är nog bättre så. Då går vi på det när vi skapar nya underkategorier. De gamla kan ju vara kvar tills vidare./Henrik Reinholdson 15 maj 2005 kl.21.02 (CEST)
Jag har nu börjat jobba lite med ändringar av kategorierna under Kategori:Världsarv för att ordna strukturen. Det finns flera länder som nu tidigare inte har haft en kategori. Jag har också gjort en artikel Världsarv i Sverige och då följdaktligen också ändrat kategorinamnet där./Kdhenrik 20 oktober 2006 kl. 10.38 (CEST)[svara]
Jag har raderat de kategorier du märkt för radering och sett att du gjort ett hästjobb. Heder! Som jag ser det är det definitivt ett steg i rätt riktning mot en konsekvent och användbar namngivning. LX (diskussion, bidrag) 24 oktober 2006 kl. 18.55 (CEST)[svara]

UNESCO:s världsarvslista[redigera wikitext]

För att minska förvirringen för besökare och de som skriver artiklar bör vi strukturera listan så att:

  • Listan enbart har länkar till respektive objekts huvudartikel (i de fall världsarvet finns på platser helt skilda från varandra skall dessa ha varsin huvudartikel som länkas till). Med andra ord: Länkar till associerade artiklar ska göras i huvudartikeln, ej i listan.
  • De länder som har flest världsarv kan vi dela upp på regioner. Idag är Storbritannien indelat i fem områden. Storbritannien kommer dock som nummer 7 när det gäller antalet världsarv. Italien har en lång lista på 40 världsarv.

Om ingen har något emot det så går jag gärna igenom listan./Henrik Reinholdson 22 maj 2005 kl.17.54 (CEST)

Delprojekt[redigera wikitext]

Nu när vi kommit en bit och skaffat artiklar om alla världsarven i Afrika har jag lagt till några delprojekt. Därtill har jag skrivit när de blivit klara eller när vi uppnått delar av dessa. Har du några idéer/synpunkter?//Henrik Reinholdson 3 juli 2005 kl.23.52 (CEST)

Projektsidan ombyggd[redigera wikitext]

Hej. Projektsidan är ny uppbygd utifrån Wikipedia:Projekt nyckelfärdigt projekt. Tyckte projektet har somnat in lite och ville ge det en liten uppfrächning så kanske det kommer igång lite igen. Den blå färgen är vald utifrån att det är den som används i UNESCO:s flagga./Kdhenrik 21 maj 2007 kl. 16.23 (CEST)[svara]

Saknar faktaruta...[redigera wikitext]

Artikeln Ön Picos vingårdslandskap saknar faktaruta och jag vet inte hur dessa fungerar? 138.227.189.8 26 februari 2008 kl. 07.21 (CET)[svara]

Såg önskan, som är ett och ett halvt år gammal, precis men nu är det fixat. --NERIUM 2 juli 2009 kl. 16.51 (CEST)[svara]

Nya världsarv[redigera wikitext]

Vi behöver uppdatera, nya världsarv har tillkommit. http://www.svd.se/resor/nyheter/bildspecial/artikel_3153205.svd

COH Challenge[redigera wikitext]

Hej!

Det verkar inte vara så många aktiva på det här projektet just nu, men om någon är intresserad tänkte jag skriva snabbt om COH Challenge som börjar imorgon! I juli månad (1-31) arrangerar Wikimedia Sverige och UNESCO skrivtävlingen COH Challenge, vilket är den andra tävlingen i projektet Kopplat Öppet Kulturarv.

Inom ramen för Kopplat Öppet Kulturarv har ett stort antal bilder med fri licens laddats upp, bl.a. på världsarv och på kulturhistoriskt viktiga fornlämningar och byggnader i Syrien, Mexiko, Cypern och Sverige (bilderna är samlade här). Målet är nu att få så många av dessa som möjligt att användas i Wikipedia-artiklar – som mest dock fem bilder, kompletta med bildtext, per artikel!

Deltagarsidan hittar du här, och där registrerar du även dina poäng! Delta på vilken språkversion du vill. Vinnaren får både äran och fina priser. Hjälp gärna till att sprida tävlingen!

Vänligen, Eric Luth (WMSE) (diskussion) 30 juni 2017 kl. 15.38 (CEST)[svara]

Deltagarkategori[redigera wikitext]

Hej! På Kategoridiskussion:Wikipedia:Projektdeltagare har det föreslagits att deltagarkategorier som inte används, t ex för att projekten är inaktiva, ska avvecklas. Om det här projektet fortfarande har nytta av Kategori:Wikipedia:Projekt världsarv - deltagare, svara här eller där så blir kategorin kvar. //Essin (diskussion) 23 juni 2023 kl. 15.29 (CEST)[svara]