Äggtoddy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Äggtoddy.

Äggtoddy är en i ett glas med socker hoprörd äggula, med eller utan tillsats av någon form av starksprit[1] såsom rom, whisky, konjak eller calvados. Äggtoddyn är, framförallt i anglosaxiska länder, förknippad med julfirandet eller Thanksgiving. I Sverige är den av tradition mest förekommande i påsktider.[2]

Grundreceptet är enkelt och variationerna många. Drycken kan serveras såväl kall som varm. Äggulor och socker vispas eller rörs ut till en vit och luftig smet, därefter kan man tillsätta värmd mjölk eller kokhett vatten och smaka av med den starksprit man föredrar.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Vanliga varianter är att tillsätta några teskedar kakao i äggsmeten alternativt att lägga till pressad apelsin eller citron. Man kan även smaksätta toddyn med vanilj, kanel, äpplemust eller vinbärssaft. Amerikansk äggtoddy (eggnog) innehåller ofta malen muskot och den värmda mjölken ersätts av grädde. Ibland tillsätts även äggvitan, som då vispats hård i separat bunke.

Hobbel Bobbel är en variant från svensktalande Nyland (Finland) från 1960- eller 1970-talet. Grundreceptet är enkelt, råa ägg och socker ihopvispas till en smet och serveras rumstempererat i ett vanligt dricksglas som efterrätt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Äggtoddy i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1919)
  2. ^ Kostrådgivarna

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]