Thanksgiving

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Thanksgiving
Thanksgiving grace 1942.jpg
Thanksgiving i Pennsylvania i USA.
Foto: Marjory Collins, 1942.
Typfamiljehögtid
Datumoktober - november
Geografi och firareGrenada
Kanada
Liberia
Nederländerna
Puerto Rico
Norfolkön
USA
Period1600-talet-
AnledningTackande av Gud för årets skörd
TraditionerGudstjänster, skördefester, släktträffar, amerikansk fotboll-matcher, parader med mera
Allmän helgdagGrenada
Kanada
Liberia
Norfolkön
RelateratTacksägelsedagen
Målning över det första Thanksgivingsfirandet.

Thanksgiving (engelska för tacksägelse) är en högtid med religiösa förtecken och historisk koppling till höstens skördefester. I många kulturer har sådant firande blivit utlyst vid olika tillfällen, men det mest kända i dag är det nordamerikanska firandet.

USA och Kanada[redigera | redigera wikitext]

I USA firas högtiden numera den fjärde torsdagen i november (22 november 2018) och i Kanada den andra måndagen i oktober (8 oktober 2018), den dag som i USA uppmärksammas som Columbusdagen. Thanksgiving är i Nordamerika en mycket viktig familjehögtid; den är i USA en fyradagarshelg och i Kanada en tredagarshelg.[källa behövs]

Både i Kanada och USA är det mesta stängt denna dag, förutom ett fåtal restauranger som serverar Thanksgivingsmiddag. Dagen efter Thanksgiving i USA kallas för "Thanksgiving Friday", eller "Black Friday", vilket är den största readagen för året. Många butiker håller öppet från tidigt på morgonen till sent på kvällen (ofta från klockan 05.00 eller 07.00 till 23.00). Det är en tradition att julpynta och börja julhandla efter thanksgiving.

Eftersom Thanksgiving är en så stor fest i USA, är den en vanlig referens i amerikanska böcker, filmer och TV-serier samt annan populärkultur. I Sverige finns i stället Tacksägelsedagen, som infaller den andra söndagen i oktober.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Traditionen säger att en grupp puritanska pilgrimer utvandrade till Nederländerna efter förföljelser i England. Inte heller i Nederländerna fann sig pilgrimerna tillrätta, utan man lyckades chartra ett skepp att åka med från Plymouth i England. Skeppet, som hette Mayflower, anlände i december 1620 till det som sedan 1776 är USA. Efter svårigheter med skördarna tvingade man ursprungsbefolkningen att hjälpa till, och när en god skörd äntligen kom, ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära, innehållande bland annat vilda ankor och gäss. Med tiden har man infört andra rätter som kalkon och paj på pumpa. Thanksgiving har firats i USA sedan 1863, och de religiösa inslagen har med tiden minskat.[2]

Andra delar av världen[redigera | redigera wikitext]

Under 2000-talet har flera rapporter kommit om att det amerikanska Thanksgivingfirandet i november månad, med kalkonätande, börjat vinna mark även i Sverige, främst, men inte bara, bland amerikaner bosatta i Sverige.[3][4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Liknande skördefester:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ann-Charlotte Fritzon (12 oktober 2012). ”Därför är tacksamhet helgens fokus”. Dagen. http://www.dagen.se/livsstil/d%C3%A4rf%C3%B6r-%C3%A4r-tacksamhet-helgens-fokus-1.114380. Läst 19 november 2015. 
  2. ^ Lars Trägårdh (25 november 2015). ”Därför borde vi börja fira thanksgiving också i Sverige” (på svenska). Dagens nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/darfor-borde-vi-borja-fira-thanksgiving-ocksa-i-sverige/. Läst 22 maj 2017. 
  3. ^ ”Thanksgiving populärt även i Sverige”. Svenska Dagbladet. 23 november 2006. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/thanksgiving-populart-aven-i-sverige_373002.svd. Läst 16 november 2012. 
  4. ^ ”Thanksgiving in Sweden?” (på engelska). Sveriges Radio International. 24 november 2011. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=4820506. Läst 16 november 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]