Ängsnäbbfluga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ängsnäbbfluga
Rhingia campestris 1 Luc Viatour.jpg
Ängsnäbbfluga (Rhingia campestris) hona
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Tvåvingar
Diptera
Familj Blomflugor
Syrphidae
Underfamilj Eristalinae
Tribus Rhingiini
Släkte Näbblomflugor
Rhingia
Art Ängsnäbbfluga
R. campestris
Vetenskapligt namn
§ Rhingia campestris
Auktor Meigen, 1822
Ängsnäbbfluga (Rhingia campestris) hane
Ängsnäbbfluga (Rhingia campestris) hane
Hitta fler artiklar om djur med

Ängsnäbbflugan (Rhingia campestris) är en blomfluga som tillhör släktet näbblomflugor som har en väldigt karakteristisk utstickande "näbb".

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Ängsnäbbflugan är en medelstor blomfluga med en längd på 8 till 11 millimeter (näbb inräknad). Den känns lätt igen på den långa utstickande näbben. Ansiktet, antennerna och bakkroppen domineras av orange färg medan ryggskölden är svartglänsande. Näbben är mer än dubbelt så lång som antennerna vilket skiljer den från skogsnäbbflugan. En annan detalj som skiljer ängsnäbbflugan från skogsnäbbfluga är att antennborsten saknar behåring.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Ängsnäbbflugan trivs bäst i fuktiga miljöer som våtmarker, fuktiga ängsmarker och löv- och blandskogar. Den håller gärna till i närheten av marker som betas av nötkreatur. Det beror på att larverna utvecklas framför allt i blöt kospillning, men de kan även utvecklas i annan djurspillning. Äggen läggs på grässtrån rakt ovanför spillningen och larverna faller efter kläckningen ner på spillningen och borrar sig ner i den. De vuxna flugorna ses på olika blommor. Med sin långa näbb kan den suga nektar från blommor som andra blomflugor har svårt att komma åt, till exempel humleblomster, men även många andra blommor. Flygtiden varar från början av maj till mitten av september.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Ängsnäbbfluga är vanlig i Götaland och Svealand men finns även i större delen av Norrland. Den finns i hela Norden utom på Island. Den finns i större delen av övriga Europa och österut genom Sibirien bort till Stilla havet.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Campestris betyder fält på latin.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugor: Eristalinae & Microdontinae. Diptera: Syrphidae: Eristalinae & Microdontinae. 2009. Artdatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 978-91-88506-70-2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]