Räkenskapsår

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Räkenskapsår är i Sverige ett år för en juridisk persons (företag el. förening) räkenskaper. Räkenskapsåret kan, men måste inte, sammanfalla med verksamhetsåret. Ofta används det vanliga kalenderåret (gregorianska kalenderåret) 1/1 - 31/12 som räkenskapsår, men det finns också s.k brutet räkenskapsår som börjar den 1:e i vilken månad som helst och avslutas 12 månader senare.


Det är alltid 12 månader i ett räkenskapsår, förutom när ett bolag är nystartat eller har begärt att få lägga om räkenskapsåret (till exempel från brutet till kalenderår). Räkenskapsåret kan då bli förkortat eller förlängt, men det får då inte vara längre än 18 månader.

När räkenskapsåret är slut skall vissa verksamheter upprätta bokslut, d.v.s. klargöra och redovisa tillgångar och skulder, intäkter och kostnader samt in- och utbetalningar. I vissa fall även presentera en budget. En förenings styrelse kallar i samband med detta till ordinarie årsmöte.

Aktiebolag (sedan 1/1 2000 även handelsbolag som har aktiebolag som delägare) skall efter räkenskapsårets slut även upprätta årsredovisning som skall insändas till Bolagsverket. Årsredovisningen innehåller en rad uppgifter som är väsentliga för att kunna se hur bolagets status är.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]