Ögedei

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ögedei
Regeringstid 13 september 1229 – 11 december 1241
Företrädare Djingis khan
Efterträdare Güyük khan
Gemål Töregene
Tempelnamn Yuan Taizong (元太宗)
Far Djingis Khan
Född ca. 1186
Död 11 december 1241
Karakorum

Ögedei (eller Ogotai) var Djingis Khans tredje son och kom att efterträda honom som khan över Mongolväldet. Under Ögedeis ledning fortsatte expansionen i Kina genom erövring av Jin-och Songrikena samt erövringen av nuvarande Ryssland.

Efter Djings khans död 1229 blev Ögedei korad till hans efterträdare vid ett möte med den mongoliska aristokratin (khuriltai) 1229. För att särskilja sig från andra innehavare av titeln lät han utropa sig till "storkhan" (qaγan). Ögedei inledde sin regering med att bedriva militärkampanjer i Sichuan 1231-32 och fullbordade erövringen av Jinriket 1233-34, vilket gjorde att norra Kina befann sig under mongoliskt välde.

På grund av en hjärtsjukdom höll han sig i sitt palats medan hans generaler erövrade nya länder. Den främste generalen, Tsubotai ledde ett fälttåg med 5-6 tumener, ca 50 000 krigare. De erövrade delar av Ryssland, bland annat Moskva och fortsatte västerut mot Europa. Mongolerna hade tagit över Ungern, Polen och Ukraina och var vid gränsen till Tyskland. De hade även spioner så lång bort som Frankrike och Italien. Tsubodais mål var att förinta allt i sin väg ända fram till havet. Sedan dog Ogotai. Hans död räknas som betydelsefull eftersom hela Europas utveckling annars kunde varit annorlunda. Det fanns i stort sett inget motstånd kvar fram till Atlanten. Den större franska armén, en tempelriddarorden, hade redan krossats. För att förhindra att det blev Chagatai som blev gurkhan (storkhan) var Tsubodais armé tvungen att vända tillbaka och erövringen upphörde.

Källor[redigera | redigera wikitext]