Örebro Syrianska IF

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Örebro Syrianska IF
Grundinformation
Grundad1977
Fullständigt namnÖrebro Syrianska IF
SerieDivision 2
HemmaarenaÖrnsro IP
(kapacitet: -)
Nyckelpersoner
Tränare-

Örebro Syrianska IF är en fotbollsförening som grundades i Örebro 1977 och som då blev den första syrianska fotbollsföreningen, endast ett par månader äldre än dess systerförening Syrianska FC.[1] Laget spelar i Division 2 Södra Svealand. Hemmaarena är Örnsro IP.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Grundandet och det första decenniet[redigera | redigera wikitext]

När klubben grundades 1977 och fram till 1984 tränades laget av Nabil Makdisi, Atalla BarsoumGeorge Barsom. Att laget kanske inte hade höga ambitioner tydliggjordes av att spelarna i halvlek och ibland under match valde att ta en paus för att ge efter för röksuget. Man spelade då i korpserien.

Jojoåren under det andra decenniet[redigera | redigera wikitext]

Mellan åren 1989 och 1999 hade man högre ambitioner och laget tog sig in i seriespelet i division 6 och därifrån gick tåget vidare upp mot division 4, men laget lyckades inte etablera sig och pendlade likt en jojo i seriesystemet.

Det nya millenniet och bättre tider[redigera | redigera wikitext]

1998 tog Melke Alan och Abgar Barsom över tränarsysslan i laget och 1999 slutade man på förstaplats i division 6. 2007 hade man tagit klivit upp till division 3 för allra första gången och det blev med klubbens mått en succé och man slutade på en sjätteplats. 2008 placerade man sig som femma i division 3, en ny toppnotering för klubben, under ledning av de spelande tränarna Samuel Mokédé och Nuri Aykal. Till säsongen 2009 kom klubben att ha ett nytt tränarpar, Hans Källén och Peter Göransson, som närmast kom ifrån IFK Kumla.[2]

Hemmaarena[redigera | redigera wikitext]

Klubben har tidigare haft som tradition att spela sina hemmamatcher på Hedens IP, dock har man på senare år flyttat först till Trängens IP och sedan, inför säsongen 2008, till nuvarande hemmaarena, Örnsro IP.[3] Örnsro IP är Örebros äldsta idrottsplats.[4] Det finns också planer bland politiker att bygga en ny fotbollsanläggning för klubben där Varbergaskogen idag ligger.[5]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

  • Bästa säsong: Etta i division 3 (2014)
  • Högsta publiksiffra: 2 375 åskådare mot Syrianska IF Kerburan, kvartsfinal i Syrianska Cupen 1989

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Örebro Syrianska IF - Klubbhistoria
  2. ^ Nerikes Allehanda: Klart med nya tränare i Örebro Syrianska Arkiverad 16 oktober 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Nerikes Allehanda: Syrianska flyttar in på Örnsro efter KIF Arkiverad 6 januari 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ "Örnsro IP har också ett kulturvärde som Örebros äldsta idrottsplats vilket skall bedömas i sammanhanget."[död länk]
  5. ^ Nerikes Allehanda: Se planerna för Varbergaskogen Arkiverad 2 oktober 2008 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]