A1 (motorväg, Kroatien)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Croatia A1.svg
Autocesta A1
Croatia Autocesta A1.svg
Basfakta
Land Kroatien
Del av E65
Längd 553,7 km
Beläggning asfalt
Antal filer 4
Geografiska fakta
Börjar i Zagreb
Via Karlovac, Bosiljevo, Ogulin, Otočac, Gospić, Zadar, Šibenik, Split, Dugopolje, Ploče, Metković, Opuzen
Slutar i Dubrovnik (553,7 km)
Motorway Sweden, Switzerland and Italy.svg
A1 nära korsning Karlovac.
A1 vid Tartarbergen, nära Šibenik.

A1 är en motorväg i Kroatien från Zagreb till Ravča (runt 460 km räknat från Zagreb) med en planerad fortsättning mot Dubrovnik och vidare till gränsen till Montenegro. Motorvägen passerar Karlovac, Bosiljevo, Gospić, Šibenik, Zadar och Split och är en del av E65. Sektionen mellan Žuta Lokva och Dubrovnik utgör en del av Adriatisk-joniska motorvägen.

Den första delen, Zagreb-Karlovac byggdes av Jugoslavien1970-talet. Efter Kroatiens självständighet sågs behov av att förbinda kusten Zadar-Dubrovnik med huvudstaden Zagreb. Bygget började på 1990-talet med tunnelbyggena Mala Kapela, 5 760 m och Sveti Rok, 5 727 m. Motorvägen Karlovac-Split öppnades 2005, cirka 320 km.

En fortsättning till Šestanovac (cirka 40 km) öppnades 2007 och fortsättningen till Ravča en bit från Ploče (runt 40 km) öppnades december 2008. En fortsättning till Dubrovnik (runt 100 km) planeras. Denna motorväg måste antingen gå genom Bosnien-Hercegovinas territorium vid Neum eller via en bro över till Pelješac-halvön. Båda varianter har Bosnien-Hercegovinas regering motsatt sig, delvis som en del av en förhandling för att få bättre frihandel vid hamnen i Ploče, landets viktigaste hamn vid havet, som dock ligger i Kroatien. Den bosniska staden Neum vid havet har ingen stor hamn, men Bosnien funderar på att bygga en, och vill inte hindras av en bro. Innan motorvägen söder om Ravča är byggd kör man lämpligen väg 62 till söder om Ploče. Den vägen är krokig men det är kustvägen nr 8 också.

Större objekt[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]