AN/ZPY-2

Från Wikipedia
AN/ZPY-2
Flygplan som har en prototyp av radarn monterad.
Flygplan som har en prototyp av radarn monterad.
Beskrivning
LandUSA USA
TillverkareNorthrop Grumman
Tagen i bruk2000
Andra namnMR-RTIP
Data
FrekvensX-Band
Räckvidd370 km
Antenndata
AntenntypAESA

AN/ZPY-2 eller Multi-Platform Radar Technology Insertion Program (förkortat MP-RTIP)[1] är ett projekt på uppdrag av USA:S flygvapen som drivs av det privata företaget Northrop Grumman. Målet med projektet var att utveckla nästa generations luftburna radarsystem.[2] Radarn utvecklas primärt för RQ-4 Global Hawk och prototyperna testades ombord flygplanet Proteus.

Programmet avslutades officiellt i augusti 2013.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Radarn har blivit monterad i RQ-4 Global Hawk Block 40 för både USA:s flygvapen och NATO.[3] Det har även lagts fram förslag för att radarn ska monteras i E-8 Joint STARS.

Radarn har liknande uppdrag som den radarn som används i E-8 Joint STARS vilket är att systematiskt kunna övervaka militära enheter både på mark och i luft.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

Programmet startades i december år 2000. Programmet var planerat att ta tre år och skulle kosta $140 miljoner och målet var att fokusera på radardesign.

2004 valde USA:s flygvapen att fortsätta med programmet som då hade en planerad kostnad på $888 miljoner och tillägnades igen till Northrop Grumman tillsammans med Raytheon Technologies. Målet var att testa, förbättra och implementera radarn i militära operationer. Totalt tillverkades det sex prototyper, tre för RQ-4 Global Hawk och tre för Northrop Grumman E-10 MC2A.

Programmet har kostat USA:s flygvapen runt $2 miljarder totalt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]