Aktiebolaget Trav och Galopp

Från Wikipedia
(Omdirigerad från ATG)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aktiebolaget Trav och Galopp
Org.nr556180-4161
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerBo Netz
Styrelseordförande
Hans Skarplöth
Vd
BranschSpelbolag
ProdukterHasardspel
Vadslagning
Antal anställda271 – 2017
Historia
Grundat1974
Ekonomi
Omsättning 4,88 miljarder SEK
Rörelseresultat 3,372 miljarder SEK
Vinst efter skatt 99 miljoner SEK
Tillgångar 1,746 miljarder SEK
Eget kapital 671,1 miljoner SEK
Struktur
ÄgareSvensk Travsport – 90%
Svensk Galopp – 10%
ModerbolagSvensk Travsport
Övrigt
SloganDen mest levande spelupplevelsen.
WebbplatsATG.se
FotnoterStatistik från 2017 års bokslut.[1]

Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) är travsportens samverkansorgan för spel på hästtävlingar i Sverige. Företaget är ett aktiebolag som ägs av Svensk Travsport (90%) och galoppförbundet Svensk Galopp (10%).[2] Verksamheten regleras av ett avtal mellan ägarna och staten, som tillsätter hälften av styrelsemedlemmarna, bland dessa styrelsens ordförande.[3] ATG hade länge legalt monopol på spel på trav och galopp, det vill säga att det var förbjudet för andra företag att erbjuda spel på trav och galopp i Sverige. Sedan Sveriges införande av ett licenssystem[4] är det fritt fram för andra att utmana monopolställningen, men också för ATG att erbjuda andra spelformer såsom nätcasino och andra hasardspel[5].

Spelformer[redigera | redigera wikitext]

ATG anordnar en mängd spel kring hästsport:

V75[redigera | redigera wikitext]

I V75 handlar det om att hitta vinnarna i sju V75-avdelningar och vinstpotten fördelas på sju, sex och fem rätt. Om ingen får sju, sex eller fem rätt flyttas oftast potten till kommande omgång som en Jackpot. Detsamma gäller om värdet för sju, sex eller fem rätt understiger 15 kronor. Radpriset är 50 öre.

V75 såg dagens ljus 30 oktober 1993 och är i särklass den mest populära spelformen för hästsporten trav. Historiens första V75 avgjordes på Jägersro och premiärloppet vanns av Copiad. V75 avgörs främst varje lördag men extra V75-omgångar kan köras på söndagar och även andra veckodagar.

V75 startar 16.20 på lördagar. Vid extraomgångar varierar tid för första start.  

Högsta vinster[redigera | redigera wikitext]

Den högsta vinsten hittills är 67 312 633 kronor - 27 februari 2010.[6]

Listan över de fem största V75-vinsterna genom tiderna

 1. 67 312 633 kronor, 27 februari 2010, Axevalla
 2. 56 347 408 kronor, 14 januari 2012, Åby
 3. 47 360 999 kronor, 7 juli 2007, Halmstad
 4. 45 285 093 kronor, 24 juni 2007, Kalmar
 5. 43 058 556 kronor, 10 december 2016, Färjestad

V64[redigera | redigera wikitext]

I V64 ska man hitta vinnarna i sex avdelningar och vinstpotten fördelas på sex, fem och fyra rätt. Om ingen får sex, fem eller fyra rätt flyttas oftast potten till kommande omgång. Detsamma gäller om värdet för sex, fem eller fyra rätt understiger 7 kronor. Radpriset är en krona.

Första gången man kunde spela V64 var 1999 och i dag kan man spela V64 alla vardagkvällar utom onsdagar. 

V86[redigera | redigera wikitext]

V86 handlar om att hitta vilka hästar som kommer först i mål i åtta lopp och vinstpotten fördelas på åtta, sju eller sex rätt. Jackpothantering som V75. Radpriset är 25 öre.

V86 startade 30 november 2011 på Solvalla. V86 avgörs på onsdagar och från oktober till april delas V86-tävlingarna mellan två banor och kallas då för V86 Xpress. Totalt är det fyra banor som deltar; Solvalla, Åby, Jägersro och Bergsåker. Solvalla kör varje onsdag tillsammans med någon av de övriga tre banorna.

V86 Xpress starttid är 20.30 och V86 under sommaren startar 19.20. 

GS75[redigera | redigera wikitext]

Grand Slam 75 är en spelform där det går ut på att pricka in vinnarna i sju olika lopp och vinstpotten fördelas på sju, sex och fem rätt. En ensam vinnare med sju rätt kan vinna 15 miljoner kronor. Jackpothantering som V75. Radpriset är en krona.

Grand Slam 75 hade premiär 5 mars 2017 på Östersundstravet och tävlingen avgörs på söndagar. Grand Slam kallas även för GS75. 

V65[redigera | redigera wikitext]

V65 liknar V64, hitta vinnarna i sex avdelningar, däremot fördelas vinspotten på sex och fem rätt. Om ingen får sex rätt flyttas oftast potten till kommande omgång. Detsamma gäller om värdet för sex rätt understiger 20 kronor. Radpriset är en krona.

V65 startade 18 augusti 1974 på Solvalla, med Rodetto och kusken Hans-Owe Sundberg som första vinnare.[7] V65 var fram till 23 oktober 1993 dåtidens motsvarighet till dagens V75 och kördes i regel på lördagar. I dag avgörs V65 ett antal dagar i veckan.

V5[redigera | redigera wikitext]

I V5 gäller det att hitta vinnarna i fem avdelningar. För vinst gäller att man har alla rätt. Radpriset är en krona.

V5 är en av ATG:s äldsta spelformer och hade premiär 15 november 1959 på Jägersro. Idag avgörs V5 i regel på de banor som inte har V65 eller V64 samma dag.

V4[redigera | redigera wikitext]

V4 går ut på att hitta vinnarna i fyra avdelningar. För vinst gäller att man har alla rätt. Radpriset är två kronor.

V4 hade premiär på Solvalla 3 februari 2006 och spelet går att spela varje dag.

V3[redigera | redigera wikitext]

I V3 ska man pricka in vinnarna i tre avdelningar. För vinst gäller att man har alla rätt. Radpriset är tio kronor.

V3 hade premiär på Solvalla 13 juli 1994 och går att spela varje dag.

Dagens Dubbel[redigera | redigera wikitext]

I Dagens Dubbel ska man pricka in vinnarhästarna i två lopp. Dessa två lopp är vanligtvis de två sista loppen i följande spelformer: V75, V86, V65, V64 och Grand Slam75. Vinsten blir Dagens Dubbel-oddset gånger insatsen på den vinnande kombinationen. Som lägst kan man satsa fem kronor per kombination.

Dagens Dubbel startade 30 december 1987 och spelformen kallas i dagligt tal för DD.

Lunch Dubbel[redigera | redigera wikitext]

Lunch Dubbel är en spelform där det gäller att pricka in vinnarna i två lopp. Dessa två lopp körs på de banor som har tävlingar på lunchen. Vinsten blir Lunch Dubbel-oddset gånger insatsen på den vinnande kombinationen. Som lägst kan man satsa fem kronor per kombination. Spelformen är densamma som Dagens Dubbel.

Lunch Dubbel introducerades 2005 och spelformen kallas i dagligt tal för LD.

Top 7[redigera | redigera wikitext]

Top 7 går ut på att få de första sju hästarna i ett lopp i rätt ordning. Top 7 avgörs i V75-omgångens femte avdelning. Top 7 ger utdelning från två första rätt.

Top 7 hade premiär i oktober 2016.

Trio[redigera | redigera wikitext]

Trio är en spelform där man ska pricka de tre första över mållinjen. Ettan, tvåan och trean måste sättas i rätt ordningsföljd. Välj insats och multiplicera antalet rader med insatsen (lägst två kronor).

Trio avgörs varje dag i alla lopp.

Tvilling[redigera | redigera wikitext]

I Tvilling ska hitta ettan och tvåan i loppet prickas. Det spelar ingen roll vilken ordning de går i mål. Vinsten blir tvillingoddset gånger insatsen. Lägsta insats är fem kronor.

Tvilling introducerades 2004.

Komb[redigera | redigera wikitext]

Komb är en spelform på hästsporten galopp där det handlar om att hitta de två första hästarna i rätt ordning. Vinsten blir kombooddset gånger insatsen.

Vinnare[redigera | redigera wikitext]

Vinnare är en spelform som man kan spela i alla travlopp. Det gäller att hitta vinnaren i loppet och vinsten blir grundinsatsen multiplicerat med vinnaroddset. Lägsta insats är fem kronor.

Plats[redigera | redigera wikitext]

Plats är en spelform som man kan spela i alla travlopp. Det gäller att hitta ettan, tvåan eller trean i loppet och vinsten blir grundinsatsen multiplicerat med platsoddset. Lägsta insats är fem kronor.

V&P[redigera | redigera wikitext]

V&P står för Vinnare och Plats och är en spelform som man kan spela i alla travlopp. Det här är två separata spel (Vinnare och Plats) på en häst och målet är att pricka in vinnaren i loppet. Då vinner man både på vinnar- och platsspelet.

Raket[redigera | redigera wikitext]

Raket är en spelform där det går ut på att hitta vinnare eller plats på upp till sju lopp efter varandra. Varje separat utdelning flyttas över och blir insatsen i nästkommande lopp. Det är valfritt om man vill spela Vinnare eller Plats men man får endast välja en häst per lopp. Som Vinnare ska hästen placera sig först över mållinjen och som Plats ska hästen placera sig etta, tvåa eller trea. Målet är att klara sig igenom hela raketen. Fem kronor är minsta insats.

Raket introducerades 1994.

VR[redigera | redigera wikitext]

VR står för Virtuell Racing och här finns det inget skicklighetsmoment som i traditionella travlopp. Loppen avgörs av slumpen och det går att spela på både trav- och galopplopp. Här spelar man alltid med fasta odds och när man lägger ett spel följer det alltid samma modell, välja spelform, hästar och insats.

Harry Boy[redigera | redigera wikitext]

Harry Boy är också namnet på ett färdigt spelsystem för alla spelformer där Harry väljer hästarna.

Harry Boy lanserades tillsammans med första V75-omgången 30 oktober 1993.

Top 3 största vinsterna som genererats med hjälp av Harry Boy.

 1. 20 678 722 kr
 2. 17 069 972 kr
 3. 11 677 175 kr

Csr[redigera | redigera wikitext]

ATG bidrar till olika delar inom hästnäringen genom engagemang inom Ridsportförbundet och Hästnäringens Nationella Stiftelse. Även idrott och hälsa är i fokus genom sponsorskapen av Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige.

Under 2017 startade ATG:s Drömfond.  ATG:s Drömfond består av bland annat av Drömfonden Drömmar som finansierar projekt som motverkar utanförskap och ohälsa med idrott som grund.

Kanal 75[redigera | redigera wikitext]

Kanal 75 AB är ett produktionsbolag för tv och webb vars huvudsakliga uppdrag är att producera inom områdena trav och galopp.

Kanal 75 är ett helägt dotterbolag till ATG (AB Trav och Galopp) med runt 55 anställda och ett stort antal frilansande konsulter för redaktionella och tekniska tjänster. De allra flesta är baserade i Stockholmsområdet, men det finns även ett närverk av frilansare runtom i landet.

Kanal 75 producerar alla trav- och galoppsändningar i TV4:s kanaler, vilket innebär en programtid av cirka 17 timmar/vecka, av vilket det allra mesta är direktsänt. Dessutom producerar Kanal 75 direktsänd trav och galopp för ATG:s kanaler på ATG.se, till ATG-butiker, samt engelskspråkiga direktsändningar till utländska partners till ATG. I dessa kanaler produceras sammanlagt drygt 6 000 timmar/år.

Huvudkontoret är beläget i Stockholm på adressen Hangövägen 20.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Aktiebolaget Trav och Galopp”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5561804161/bokslut. 
 2. ^ ”Om oss”. Travsport.se. https://www.travsport.se/artikel/om_oss. 
 3. ^ Företaget ATG Arkiverad 27 augusti 2011 hämtat från the Wayback Machine. ATG:s webbplats.
 4. ^ Regeringskansliet, Regeringen och (5 april 2018). ”Spelmarknaden omregleras - ett licenssystem införs” (på sv-se). Regeringskansliet. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/04/spelmarknaden-omregleras---ett-licenssystem-infors/. Läst 17 juli 2018. 
 5. ^ Evolution sluter live casino-avtal med ATG & Svenska Spel när marknaden omregleras!” (på sv). sverigespelar.se. https://sverigespelar.se/nyhet/evolution-sluter-live-casino-avtal-med-atg-svenska-spel-naer-marknaden-omregleras. Läst 17 juli 2018. 
 6. ^ Rekordvinst på V75: 67 312 633 kronor Aftonbladet, 27 februari 2010
 7. ^ Fransson, Mats (18 augusti 2014). ”Svensk Travsport - Hans-Owe Sundberg inledde ATG-historien och är favorit i ATG 40 år”. travsport.se. https://www.travsport.se/article/2.292/1.394391. Läst 7 januari 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]