Adam Sandler

Från Wikipedia
Adam Sandler
Adam Sandler 2017.
Adam Sandler 2017.
FöddAdam Richard Sandler
9 september 1966 (57 år)
Brooklyn, New York, USA
Utbildad vidNew York University Tisch School of the Arts och Manchester Central High School
Aktiva år1987–
MakaJackie Titone (2003–idag)
Betydande roller
Billy Madison i Billy Madison
Happy Gilmore i Happy Gilmore
Barry Egan i Punch-Drunk Love
Michael Newman i Click
IMDb SFDb

Adam Richard Sandler, född 9 september 1966 i Brooklyn i New York, är en amerikansk komiker, skådespelare och filmproducent.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sandler fick sitt genombrott i karriären när han, som många andra framgångsrika komiker och skådespelare, var med i TV-programmet Saturday Night Live där han medverkade åren 19911995 innan han gav sig på filmer. Innan han började på Saturday Night Live uppträdde han som ståuppkomiker på klubbar och universitet. Han spelade familjen Huxtables vän Smitty i några avsnitt av komediserien Cosby (1984) åren 1987 och 1988.

Det var när han uppträdde på en komediklubb i Los Angeles som Sandler upptäcktes av en annan komiker, Dennis Miller. Miller såg Sandler en kväll och rekommenderade honom till Saturday Night Live-producenten Lorne Michaels och berättade för Michaels att Sandler hade en stor talang, vilket ledde till att Adam Sandler fick en plats i Saturday Night Live 1990. Sandler inte bara uppträdde i utan skrev även för programmet.

2003 nominerades han till en Golden Globe i kategorin Bästa manliga huvudroll – Komedi eller musikal för rollen som Barry Egan i Punch-Drunk Love (2002) regisserad av Paul Thomas Anderson.

Click från 2006, som Sandler medverkade i, Oscarsnominerades året därpå i kategorin Bästa smink.

Sandler har också komponerat låtar till många av sina filmer, däribland The Wedding Singer. Han spelar ofta en karaktär är godhjärtad men har stora brister, som dåligt temperament och dåliga livsvanor.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Adam Sandler är gift med Jackie Titone sedan den 22 juni 2003. De har två barn.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Sandler i Cannes 2002

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]