Adam Sandler

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Adam Sandler
Adam Sandler 2017.
Adam Sandler 2017.
FöddAdam Richard Sandler
9 september 1966 (55 år)
Brooklyn, New York, USA
Utbildad vidNew York University Tisch School of the Arts
Aktiva år1987–
MakaJackie Titone (2003–idag)
Betydande roller
Billy Madison i Billy Madison
Happy Gilmore i Happy Gilmore
Barry Egan i Punch-Drunk Love
Michael Newman i Click
IMDb SFDb

Adam Richard Sandler, född 9 september 1966 i Brooklyn i New York, är en amerikansk komiker, skådespelare och filmproducent.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sandler fick sitt genombrott i karriären när han, som många andra framgångsrika komiker och skådespelare, var med i TV-programmet Saturday Night Live där han medverkade åren 1991-1995 innan han gav sig på filmer. Innan han började på Saturday Night Live uppträdde han som ståuppkomiker på klubbar och universitet. Han spelade familjen Huxtables vän Smitty i några avsnitt av komediserien Cosby (1984) åren 1987 och 1988.

Det var när han uppträdde på en komediklubb i Los Angeles som Sandler upptäcktes av en annan komiker, Dennis Miller. Miller såg Sandler en kväll och rekommenderade honom till Saturday Night Live-producenten Lorne Michaels och berättade för Michaels att Sandler hade en stor talang, vilket ledde till att Adam Sandler fick en plats i Saturday Night Live 1990. Sandler inte bara uppträdde i utan skrev även för programmet.

2003 nominerades han till en Golden Globe i kategorin Bästa manliga huvudroll – Komedi eller musikal för rollen som Barry Egan i Punch-Drunk Love (2002) regisserad av Paul Thomas Anderson.

Click från 2006, som Sandler medverkade i, Oscarsnominerades året därpå i kategorin Bästa smink.

Sandler har också komponerat låtar till många av sina filmer, däribland The Wedding Singer. Han spelar ofta en karaktär med dåligt temperament och dåliga livsvanor.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Adam Sandler är gift med Jackie Titone sedan den 22 juni 2003. De har två barn.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Sandler i Cannes 2002

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]