Paul Thomas Anderson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Paul Thomas Anderson
Paul Thomas Anderson 2007.
Paul Thomas Anderson 2007.
Född 26 juni 1970 (47 år)
Studio City, Kalifornien, USA
År som aktiv 1988–idag
Partner Maya Rudolph (4 barn)
Betydande verk Magnolia (1999)
There Will Be Blood (2007)
IMDb SFDb

Paul Thomas Anderson, född 26 juni 1970 i Studio City norr om Los Angeles, Kalifornien, är en amerikansk filmregissör, manusförfattare och filmproducent. Anderson är bland annat känd för att ha regisserat filmerna Magnolia och den åttafaldigt Oscarsnominerade There Will Be Blood.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Anderson växte upp i San Fernando Valley i Kalifornien som son till Ernie Anderson, tillsammans med två bröder och fyra systrar. Ernie Anderson hade gjort sig ett namn som röstskådespelare för bland annat programmen America's Funniest Home Videos och Kärlek ombord, och hade dessutom skapat karaktären Ghoulardi som agerade värd i ett TV-program för skräck- och B-filmer. Det är från denna karaktär Anderson tagit namnet för sitt produktionsbolag Ghoulardi Film Company.

Anderson trivdes inte i skolan, han blev tvungen att lämna Buckley School i sjätte klass på grund av dåliga betyg och dåligt uppförande. Redan i tidig ålder visste han att det var film han ville ägna sig åt. Under high school-tiden gjorde han en kortfilm, The Dirk Diggler Story, inspirerad av en artikel han läst om porrstjärnan John Holmes. San Fernando Valley var under sjuttiotalet centrum för amerikansk porrindustri, och Anderson var mer intresserad av filmmediet än av skolan. Han hoppade av flera skolor, bland annat Emerson College och New York University Film School.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Efter college tog Anderson jobb som produktionsassistent för olika TV-filmer, frågesportprogram och videofilmer i New York och Los Angeles. 1992 gjorde han en kortfilm, Cigarettes & Coffee, som 1993 visades på Sundance-festivalen. Filmen och Anderson rönte uppmärksamhet och Hollywood gav honom chansen att göra en långfilm ett par år senare. Resultatet blev Sydney (filmen döptes senare om till Hard Eight), och produktionen av filmen var en katastrof för Anderson. Han sparkades av produktionsbolaget, och det var vid denna tid han började skriva ett manusutkast till sin nästa film.

Anderson tillhöra den nya generation filmskapare som ibland kallas "VHS-generationen", dit också Quentin Tarantino kan räknas.[1]

Anderson har nominerats till fem Oscars - tre för There Will Be Blood, en gång för Magnolia och en gång för Boogie Nights, men aldrig vunnit.

Stil[redigera | redigera wikitext]

Andersons filmer har kännetecknats av ensembleskådespeleri, det vill säga rollerna i historien tar upp ungefär lika mycket tid och grad av viktighet av den totala skildringen. Filmerna kännetecknas också ofta av svåra eller långa kamerarörelser, till skillnad från exempelvis Roy Andersson som oftast har helt statisk kamera.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Paul Thomas Anderson lever tillsammans med skådespelaren och komikern Maya Rudolph. Tillsammans har paret fyra barn.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Återkommande skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Skådespelarna i Paul Thomas Andersons filmer är ofta återkommande. Anderson har sagt att han ser denna samling skådespelare som en familj som känner varandra väl, vilket gör att det hjälper till att skydda projektet från förväntningar utifrån och stress från filmindustrin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Richard Linklater and the VHS Generation”. whitecitycinema.com. http://whitecitycinema.com/2013/07/01/richard-linklater-and-the-vhs-generation/. Läst 16 mars 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]