Agnès Jaoui

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Agnès Jaoui, 2017.
Agnès Jaoui, 2006.

Agnès Jaoui, född 19 oktober 1964 i Antony, Hauts-de-Seine, är en fransk skådespelare, filmdramatiker, manusförfattare och regissör. Hon har varit aktiv som skådespelare sedan tidigt 1980-tal. Med början under första hälften av 1990-talet har hon, tillsammans med sin make Jean-Pierre Bacri, också etablerat sig som manusförfattare till både andras och egna filmer. Den första filmen hon regisserade var I andras ögon från år 2000, i vilken hon också spelade en av rollerna.

Paret Jaoui–Bacri arbetar i en tradition som går att härleda bakåt till vissa av franska nya vågens filmer, bland annat Éric Rohmers 1960- och 1970-talsberättelser om mänskliga relationer bland "vanligt folk". Kännetecknande för både hennes egna verk och föregångarnas är bland annat tonvikten på skådespelarnas prestationer, snarare än actionbetonad estetik. Statiska bildkompositioner i Cinemascopeformat och stillastående kamera som ofta fångar aktörerna i hel- eller halvbild mot tydligt avbildade miljöer är några signum för Jaouis första tre filmer som hon regisserat.

"Jag tycker om att se alla mina karaktärer i en och samma bild, som på teatern. Jag vill inte använda närbilder för att visa vad karaktärerna känner, jag vill få känslorna att bli synliga utan att klippa i bilderna. Man ska inte vara medveten om kameran, men ändå veta att det är en film man tittar på. Det är därför jag har valt scope-formatet. Jag älskar det. För mig är det själva symbolen för film."[1]

Filmen Förtrollad av Paris från 2012 var enligt henne själv ett försök till konstnärlig förnyelse. Inspelad med digital teknik och med digitala effekter gjordes den i vanligt vidfilmsformat.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Filmens franska pressmaterial, återutgivet av Cinemateket hos Svenska Filminstitutet i samband med en förhandsvisning i februari 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]