Agnès Jaoui

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Agnès Jaoui

Agnès Jaoui, född 1964 i Antony i utkanten av Paris, är en fransk skådespelerska, filmdramatiker och regissör. Hon har varit aktiv som skådespelare sedan tidigt 80-tal. Med början under första hälften av 90-talet har hon, tillsammans med sin make Jean-Pierre Bacri, också etablerat sig som manusförfattare till både andras och egna filmer. Den första filmen hon regisserade var "I andras ögon" från år 2000 i vilken hon också spelade en av rollerna.

Paret Jaoui-Bacri arbetar i en tradition som går att härleda bakåt till vissa av franska nya vågens filmer, bland annat Éric Rohmers 60- och 70-talsberättelser om mänskliga relationer bland "vanligt folk". Kännetecknande för både hennes egna verk och föregångarnas är bland annat tonvikten på skådespelarnas prestationer, snarare än actionbetonad estetik. Statiska bildkompostioner i Cinemascopeformat och stillastående kamera som ofta fångar aktörerna i hel- eller halvbild mot tydligt avbildade miljöer är några signum för de tre filmer som Agnès Jaoui fram till nu (2009) regisserat.

"Jag tycker om att se alla mina karaktärer i en och samma bild, som på teatern. Jag vill inte använda närbilder för att visa vad karaktärerna känner, jag vill få känslorna att bli synliga utan att klippa i bilderna. Man ska inte vara medveten om kameran, men ändå veta att det är en film man tittar på. Det är därför jag har valt scope-formatet. Jag älskar det. För mig är det själva symbolen för film."[1]

Hennes senaste verk, Förtrollad av Paris, är dock enligt henne själv ett försök till konstnärlig förnyelse. Inspelad med digital teknik och med digitala effekter har den gjorts i vanligt vidfilmsformat.

Agnès Jaoui besökte Svenska Filminstitutet i Stockholm den 4 april 2013 inför Sverigepremiären av hennes verk "Förtrollad av Paris".

Filmografi över verk som fått svensk biografdistribution[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Citat från filmens franska pressmaterial, återutgivet av Cinemateket hos Svenska Filminstitutet i samband med förhandsvisningen februari 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]