Ajvar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hemgjord ajvar

Ajvar är en kryddig sås/röra som görs framförallt av paprika,[1] matolja och salt, men som även kan innehålla rostad aubergine, vitlök, chilipeppar och diverse andra kryddor. Först rostas paprikan, sedan skalas den och strimlas, därefter fräses/kokas den sakta i en gryta där man tillsätter matolja och salt.

Etymologi och ursprung[redigera | redigera wikitext]

Namnet ajvar kommer från det turkiska ordet havyar, vilket betyder "saltad rom, kaviar" och delar sitt ursprung med "kaviar", som kommer från det persiska ordet "xaviyar".[2][3]

Ajvar har sitt ursprung i Balkanländerna[1] och är en viktig beståndsdel i det balkanska köket. Det första dokumenterade receptet på ajvar återfinns i boken Stora serbiska kokboken från 1800-talet.[4] Hettan i ajvar varierar beroende på ingredienserna, framför allt beroende på hur mycket chilipeppar den innehåller. Den används i dessa länder ofta som ett pålägg på vitt bröd, som smaksättare i grytor eller som tillbehör. I Sverige har den vunnit viss popularitet som ersättning för ketchup på exempelvis hamburgare eller varmkorv. Ajvar kan även användas som smörgåspålägg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Ajvar. NE. Läst 10 maj 2015
  2. ^ ”havyar” (på turkiska). Nişanyan Sözlük. https://www.nisanyansozluk.com/kelime/havyar. Läst 26 september 2023. 
  3. ^ Furlan, Metka. Novi etimološki slovar slovenskega jezika. ZRC SAZU, Založba ZRC. ISBN 978-961-254-665-6. http://dx.doi.org/10.3986/9789612546656 
  4. ^ Pisker, Lidija. ”Ajvar: The vegan 'caviar' of the Balkans” (på engelska). www.bbc.com. https://www.bbc.com/travel/article/20220417-ajvar-the-vegan-caviar-of-the-balkans. Läst 24 april 2022.