Ajvar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hemgjord ajvar

Ajvar är en kryddig sås/röra som görs framförallt av paprika,[1] matolja och salt, men som även kan innehålla rostad aubergine, vitlök, chilipeppar och diverse andra kryddor. Först rostas paprikan, sedan skalas den och strimlas, därefter fräses/kokas den sakta i en gryta där man tillsätter matolja och salt.

Ajvar har sitt ursprung i Balkanländerna[1] och är en viktig beståndsdel i det balkanska köket. Det första dokumenterade receptet på ajvar återfinns i boken Stora serbiska kokboken från 1800-talet.[2] Hettan i ajvar varierar beroende på ingredienserna, framför allt beroende på hur mycket chilipeppar den innehåller. Den används i dessa länder ofta som ett pålägg på vitt bröd, som smaksättare i grytor eller som tillbehör. I Sverige har den vunnit viss popularitet som ersättning för ketchup på exempelvis hamburgare eller varmkorv. Ajvar kan även användas som smörgåspålägg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Ajvar. NE. Läst 10 maj 2015
  2. ^ Pisker, Lidija. ”Ajvar: The vegan 'caviar' of the Balkans” (på engelska). www.bbc.com. https://www.bbc.com/travel/article/20220417-ajvar-the-vegan-caviar-of-the-balkans. Läst 24 april 2022.