Alaskaspov

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alaskaspov
Status i världen: Sårbar[1]
Bristle-thighed Curlew (Numenius tahitiensis) (26191981500).jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
UnderordningVadare
Charadrii
FamiljSnäppor
Scolopacidae
UnderfamiljTringinae
TribusSpovar
Numeniini
SläkteNumenius
ArtAlaskaspov
N. tahitiensis
Vetenskapligt namn
§ Numenius tahitiensis
AuktorGmelin, 1789
Hitta fler artiklar om fåglar med

Alaskaspov[2] (Numenius tahitiensis) är en spov och en av Alaskas tre endemiska fågelarter.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Till storlek och form som en småspov men den är något grövre och tyngre och väger cirka 400 gram men ökar till mellan 600 och 750 gram inför sin långa flytt.[3] Den har en längd på cirka 43 cm och ett vingspann på cirka 84 cm och precis som hos de andra spovarna så är honan större och har en något längre näbb. Den har för spovar den typiska långa nedåtböjda näbben som på sommaren har en rosa bas och mörk näbbspets, medan den om vintern är helmörk.

I alla dräkter har den grå ben, vit eller ljust beige undersida och övergump och en ljus stjärt med mörka tvärgående streck. Ovansidan är mörkt brun med inslag av grått och med stora sandfärgade prickar. Den har ett kraftigt ljust ögonbrynsstreck i stark kontrast till sin mörka tygel. Den har mörk hjässa och saknar småspovens ljusa hjässband. Bröstet är streckat i grått och brunt. Dess undre vingtäckare är rödbruna i kontrast till de närmast gråblå pennorna.

Alskaspoven har stråliknande fjädrar där benen möter kroppen och det är dessa som gett arten det engelska namnet Bristle-thighed Curlew.

Läten[redigera | redigera wikitext]

I flykten hörs ett klart "teeooip", påfallande lik en busvissling. Spellätet består av liknande fylliga, visslande toner.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

En alaskaspov tillsammans med två roskarlar.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Världsbeståndet av alaskaspov är ganska litet och man räknar med att det finns cirka 7 000 - 10 000 individer. Den häckar på tundra vid endast två begränsade områden i Alaska; vid utloppet av Yukonfloden och på Sewardhalvön.

Den är en flyttfågel och dess flyttvägar är inte helt utredda. Men man har fastslagit att vissa individer om hösten flyger sydväst över Japan till Hawaii, Laysanöarna, Linjeöarna och Marshallöarna i Oceanien i Stilla havet. Den flyger då minst 4000 km nonstop och ibland upp till 6000 km. Andra flyger direkt söderut över Hawaii till Linjeöarna vid ekvatorn och ögruppen Franska Polynesien cirka 2000 km sydost om ekvatorn. Individerna som flyger den senare rutten och som övervintrar på Franska Polynesien tillryggalägger en flytt nonstop på upp till 9700 km.[3]

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Alaskaspov i San Diego, Kalifornien.

1769 blev alaskaspoven känd för vetenskapen i och med att den första individen samlades in under James Cooks första resa runt världen. Fågeln hittades på Tahiti och dess häckningsplats förblev okänd i mer än 150 år. Det första boet hittades i bergen den 12 juni 1948 i området vid Yukonflodens nedre delar. Dess vetenskapliga namn tahitiensis har den fått på grund av den första fyndplatsen.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

När ungarna är ungefär fem veckor gör föräldrarna sin höstflytt och lämnar ungarna att växa till sig för att sedan själva företa sig höstflytten. Studier har visat att runt 50% av alaskaspovarna på Laysanöarna är flygoförmögna under ruggningen vilket de är ensamma om bland alla vadarfåglar. De juvenila fåglarna stannar året runt i sina vinterkvarter och återvänder till häckningsplatserna vid tre års ålder.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Artens världspopulation är liten och minskar i antal, troligen på grund av predation och jakt i dess övervintringsområde då möjligen över hälften av de ruggande vuxna individerna är flygoförmögna. Internationella naturvårdsunionen IUCN listar den därför som sårbar (VU).[1] Världspopulationen uppskattas till 10.000 individer.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Delar av informationen är tagen från Engelska Wikipedias artikel Bristle-thighed Curlew, läst september 2006

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] BirdLife International 2012 Numenius tahitiensis Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ [a b] Anders Wirdheim (2007) Myrspov och alaskaspov; Mästerflygare i fågelvärlden, Vår Fågelvärld, nr.1

Trycka källor[redigera | redigera wikitext]

  • David Allan Sibley (2000) National Audubon Society: The Sibley guide to Birds, ISBN 0-679-45122-6

Digitala källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]