Albaniens socialistiska parti

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Albaniens Socialistiska Parti (Albanska: Partia Socialiste e Shqipërisë) är ett socialdemokratiskt/socialliberalt parti och det största oppositionspartiet i Albanien. Det har för närvarande 43 parlamentsledamöter i det albanska parlamentet (Folkförsamlingen) som totalt har 140 platser. Partiet fick 121412 röster i det senaste valet. Partiet har varit i regeringsställning ett flertal gånger sedan enpartistaten upplöstes 1992.

Albaniens Socialistiska parti är efterträdaren till det före detta statsbärande partiet Albanska Arbetets Parti och numera en fullvärdig medlem i Socialistinternationalen. Det finns ytterligare två partier i det albanska parlamentet som kallar sig socialdemokratiska. Det är Albaniens Socialdemokratiska Parti som har 7 mandat och som fick 174 103 röster (mindre platser på grund av det albanska valsystemets utformning med en blandning av majoritets- och proportionalitetsval) och Albaniens Socialdemokratiparti som har 2 mandat i parlamentet och som fick 57 998 röster i valet den 3 juli 2005.

Partiledaren är Edi Rama. Han efterträdde Fatos Nano som avgick 1 september 2005. Nano hade varit partiets ledare sedan grundandet.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Albaniens socialistiska parti har kritiserat den albanska statens initiativ Albanien 1 Euro.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]