Albaniens statsskick

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Albanien

Denna artikel är en del i serien om:
Politik i AlbanienAtlas
Politikportalen
 v  d  r 

Albanien är en republik och statsöverhuvudet kallas president. Presidenten väljs för en 5-årig mandatperiod av Folkförsamlingen i en hemlig omröstning. För att någon ska bli president krävs att två tredjedelar av alla deputerade i Folkförsamlingen röstar på denne. Nästa ordinarie val inträffar 2012. Den sittande presidenten heter Bujar Nishani och har innehaft presidentämbetet sedan 24 juli 2012.

Presidenten har makt att garantera att konstitutionen och alla lagar upprätthålls, är överbefälhavare och verkställer Folkförsamlingens uppgifter när den inte är samlad.

Ministerrådet (kabinettet) består av 17 ministrar och 9 statssekreterare och har den verkställande makten. Det ansvarar för både utrikespolitiken och inrikespolitiken. Det leder och kontrollerar ministerierna och andra statliga myndigheter. Presidenten utser dess ordförande (premiärministern). De andra ministrarna nomineras av presidenten efter ordförandens rekommendationer. Ministerrådet måste slutligen godkännas av Folkförsamlingen.

Folkförsamlingen (Kuvendi Popullor) stiftar lagarna. Det innefattar 140 deputerade, varav 100 väljs direkt och genom absolut majoritet av rösterna och 40 tillsätts för partierna enligt proportionalitetsprincip. Ordföranden leder Folkförsamlingen och har två vice ordförande. Det finns 15 permanenta kommissioner (utskott). Val till Folkförsamlingen hålls minst vart fjärde år.

Folkförsamlingen bestämmer riktlinjerna för inrikespolitiken och utrikespolitiken, kan göra tillägg till konstitutionen, kan förklara krig mot annat land, kan för Albaniens räkning ingå i (ratificera) och utträda ur internationella avtal, väljer och tillsätter president, tillsätter ledamöter av Högsta Domstolen, tillsätter överåklagare och dennes ställföreträdare och kontrollerar den statliga radion och televisionen, den statliga nyhetsbyrån och andra officiella nyhetskanaler.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]