Albert Gleizes

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Albert Gleizes, c.1920

Albert Gleizes, född 8 december 1881 i Paris, Frankrike, död 23 juni 1953 i Saint-Rémy-de-Provence, var en fransk målare, grafiker och konstskribent.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Gleizes var brorson till Léon Comerre, en framgångsrik porträttmålare som vann Prix de Rome 1875. Efter att ha avslutat sin gymnasieutbildning tillbringade han fyra år i den franska armén och började därefter en karriär som målare.

Gleizes började som självlärd att måla omkring 1901 i impressionistisk tradition. Hans första landskapsmålningar från Courbevoie var särskilt inspirerade av Sisley eller Pissarro.

Efter en mycket kort period i fauvismens anda imponerades 1909 starkt av en målning av Le Fauconnier att han övergav sitt tidigare impressionistiska manér och tog kontakt med andra kubistiska målare.

Under sommaren samma år blev hans stil linjär och avskalad, uppdelad på olika former och aspekter med försvagade färger, nära den stil som Henri Le Fauconnier utövade. År 1910 började en grupp bildas som inkluderade Gleizes, Jean Metzinger, Fernand Léger och Robert och Sonia Delaunay. De träffades regelbundet på Henri le Fauconnier ateljé på rue Notre-Dame-des-Champs, nära Boulevard de Montparnasse. Dessa soaréer skulle ofta också besökas av författare som Guillaume Apollinaire, Roger Allard, René Arcos, Paul Fort, Pierre-Jean Jouve, Alexandre Mercereau, Jules Romains och André Lax. Tillsammans med andra unga konstnärer ville gruppen betona studier av formen, i motsats till den neo-impressionistiska betoningen på färg.

Från 1910 och framåt, var Gleizes direkt involverad med kubismen, både som konstnär och rörelsen huvudteoretiker. Han arbetade i en strängt arkitektonisk och ytbunden form som också präglade hans senare rent nonfigurativa konpositioner. Färgerna är rena och klara. Genom sina många skrifter, framför allt om kubismen, verkade han som en betydelsefull teoretiker.

Albert Gleizes finns representerad vid bland annat Moderna museet[1] och Arkivet för dekorativ konst[2].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]