Alexej von Jawlensky

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
von Jawlenskys Kopf in blau på ett tyskt frimärke.

Alexej von Jawlensky,[a] född (som Алексей Георгиевич Явленский, Aleksej Georgijevitj Javlenskij) 25 mars 1864 i Ryssland, död 15 mars 1941 i Wiesbaden i Tyskland, var en rysk målare inom expressionismen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Alexej von Jawlensky, som ursprungligen utbildade sig vid militärhögskolan i Moskva, studerade vid akademin i Sankt Petersburg (1889) och sedan för Anton Azbe i München (1896) samtidigt som Kandinskij.

Under en vistelse i Frankrike 1905 blev han djupt imponerad av Matisse och hans fria sätt att använda sig av färgen. Han gick 1909 med i Kandinskijs Nya konstnärsföreningen i München. Hans tidiga verk (1911-1914) avslöjar ett av Kandinskij inspirerat intresse för att uttrycka känslor med hjälp av starka färger och ett våldsamt utförande, men i hans mogna verk, till exempel Huvud (1935), hålls formerna tillbaka genom en kubistisk uppbyggnad, och bilden har en djupare, ikonliknande mystik.

Han ställde ut tillsammans med Feininger, Kandinskij och Klee under gruppnamnet Die Blaue Vier (1924) men arbetade mestadels i avskildhet i Wiesbaden.

År 1937 medtogs verk av honom på den nationalsocialistiska konstutställningen Entartete Kunst i München.

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ På svenska även känd som Aleksej von Jawlensky.[1] Hans namn i Ryssland torde dock motsvara Aleksej von Javlenskij, medan han som naturaliserad tysk är känd som Alexej von Jawlensky.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Aleksej von Jawlensky i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 5 mars 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]