Der Blaue Reiter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Der Blaue Reiter (tyska "Den blå ryttaren"), var en grupp tyska konstnärer ledd av Franz Marc, Vasily Kandinsky och August Macke.

1912 och 1913 hölls två större utställningar i München med bidrag från icke-tyska konstnärer som Delaunay, bröderna David och Vladimir Burljuk, Braque, Roger de la Fresnaye, Malevitj, Picasso och Maurice de Vlaminck. Bland de tyskspråkiga utställarna fanns schweizaren Paul Klee och österrikarna Alfred Kubin och Arnold Schönberg, kompositören som också målade.

Till skillnad från konstnärsgruppen Die Brücke, som också var expressionister, var Der Blaue Reiter mer abstrakt expressionistiskt inriktad.

Der Blaue Reiter utgav också Der Blaue Reiter-Almanach (1912) som innehöll betydande essäer av Kandinsky och Marc. Rörelsens program utgick från primitivismen, som var intellektuell till sitt innehåll men intuitiv i utförandet. Man lade en ny tonvikt på barnets konst som inspirationskälla, på abstrakt form och på de symboliska och psykologiska aspekterna hos linjen och färgen. Gruppen upplöstes 1914.