Alida Valli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alida Valli och Farley Granger i Sinnenas rus (1954).

Alida Valli, eg. Alida Maria Altenburger, född 31 maj 1921 i Pola i Kungariket Italien (i nuvarande Kroatien), död 22 april 2006 i Rom, var en italiensk skådespelare.

Dotter till en journalist av österrikisk härkomst och en italiensk mor. Hon studerade en kort tid vid filmskola i Rom innan hon som femtonåring gjorde filmdebut. Hon blev redan som 16-åring känd i hela Italien för en "skabrös" strandscen i Raffaello Matarazzos film Sono stato io! (1937). Hon gifte sig 1944 med pianisten och kompositören Oscar de Mejo (paret skilde sig 1952) och drog sig tillbaka från filmen, för att slippa medverka i fascistiska propagandafilmer.

Hon återupptog sitt arbete efter kriget, upptäcktes av David O. Selznick, som trodde sig ha funnit en ny Ingrid Bergman och for till Hollywood med ett kontrakt; hennes amerikanska filmer blev emellertid inga större succéer. Vallis stora internationella genombrott kom 1949 i den brittiska filmen Den tredje mannen. Hon medverkade sedan i en rad internationella filmer.

Hennes karriär led ett avbräck 1954 på grund av en drog-, sex- och mordskandal där hennes f.d. make och dennes älskarinna var inblandade.[1]

1997 belönades hon vid filmfestivalen i Venedig för sitt bidrag till italiensk film.[2]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Alida Valli. The Guardian 24 april 2006.
  2. ^ Golden Lion for Career Achievement. Venice Film Festival.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]