Den tredje mannen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den tredje mannen
(The Third Man)
GenreFilm noir, mysterie, thriller
RegissörCarol Reed
ProducentCarol Reed
Ej krediterade:
Alexander Korda
David O. Selznick
ManusGraham Greene
SkådespelareJoseph Cotten
Alida Valli
Orson Welles
Trevor Howard
OriginalmusikAnton Karas
FotografRobert Krasker
KlippningOswald Hafenrichter
ProduktionsbolagLondon Films
DistributionBritish Lion Films
Selznick Releasing
20th Century Fox
PremiärStorbritannien 1 september 1949 (Storbritannien)
Sverige 26 oktober 1949 (Sverige)
USA 2 februari 1950 (USA)
Speltid104 minuter
LandStorbritannien Storbritannien
SpråkEngelska
IMDb SFDb

Den tredje mannen (engelska: The Third Man) är en brittisk film noir från 1949 i regi av Carol Reed, efter manus av Graham Greene. Orson Welles spelade huvudrollen som Harry Lime. I denna film blev musikinstrumentet cittra populärt genom Anton Karas musikstycke Harry Lime's Theme, som han själv framförde.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig år 1948 i efterkrigstidens Wien i Österrike. Staden är fortfarande uppdelad i ockupationszoner av de fyra segrarmakterna USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen. Stora delar av centrum är sönderbombade och svarta börs-handeln härskar.

Holly Martins, en fattig kioskdeckarförfattare, anländer för att möta sin vän Harry Lime som erbjudit honom arbete. Holly Martins nås dock av budskapet att Harry har dött i en bilolycka. Men då han inleder sin egen efterforskning uppsöks han snart av en brittisk arméchef och en mystisk baron, som båda uppmanar honom att resa hem igen!

På olycksplatsen träffar Holly Martins en portvakt som avslöjar att två män bar iväg Limes kropp, men att det även fanns en tredje man inblandad. Portvakten mördas och Martins jakt på sanningen för honom till Harrys flickvän Anna och till slut ned i stadens kloaksystem där han till slut fullbordar Harry Limes öde.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

  Joseph Cotten  –  Holly Martins
  Alida Valli  –  Anna Schmidt
  Orson Welles  –  Harry Lime
  Trevor Howard  –  Major Calloway
  Bernard Lee  –  Sgt. Paine
  Wilfrid Hyde-White  –  Crabbin
  Erich Ponto  –  Dr. Winkel
  Ernst Deutsch  –  'Baron' Kurtz
  Siegfried Breuer  –  Popescu
  Paul Hörbiger  –  Karl, Harrys portier
  Hedwig Bleibtreu  –  Annas hyresvärdinna

Förlaga[redigera | redigera wikitext]

Sir Alexander Korda gav Greene i uppdrag att skriva manus till en film som Carol Reed skulle regissera. För att klara av att göra ett filmmanus, skrev Greene en berättelse. Han hade bara en tänkt inledande mening, nerklottrad på ett kuvert som utgångspunkt. Berättelsen blev ett arbetsmanus, som Greene och Reed sedan hade som grund, för att jobba fram det färdiga filmmanuset. Efter framgångarna med filmen, gav man ut detta arbetsmanus i bokform. Boken "The third man" gavs ut 1950.[1]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

1999 placerade British Film Institute filmen på första plats på sin lista över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna. Den tredje mannen vann festivalens stora pris (föregångare till Guldpalmen) vid filmfestivalen i Cannes.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Greene, Graham (1971). The Third Man. sid. 9 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Om miljöerna i filmen och hur dessa ser ut i dagens Wien har författaren C-J Charpentier skrivit boken Jakten på Harry Lime (2013); ISBN 978-91-637-3172-3 Finns även som något förkortad e-bok på www.las-en-bok.com

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]