Alko

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alko Ab
Alko.svg
TypStatligt aktiebolag
HuvudkontorFinland Helsingfors, Finland
NyckelpersonerLeena Laitinen
Vd
BranschDetaljhandel
ProdukterAlkoholdrycker
Alkoholfria drycker
Antal anställda2 401 – 31.12.2017
Historia
Grundat1932
GrundareFinlands regering
Struktur
ÄgareFinska staten – 100%
Övrigt
WebbplatsAlko.fi
En Alko-butik i Alavo

Alko Ab (finska: Alko Oy) är ett finländskt statsägt aktiebolag med monopol på försäljning av alkoholprodukter starkare än 5,5 procent. Drycker med lägre alkoholhalt får säljas i vanliga livsmedelsbutiker och bensinstationer och kiosker. Drycker starkare än 22 procent får enligt finsk lag inte säljas till personer under tjugo år; åldersgränsen för svagare drycker är arton år. Alkoholhaltiga drycker får inte säljas till berusade.

Alko styrs och övervakas av social- och hälsovårdsministeriet, och dess huvudkontor finns i Vanda. Tidigare skötte Alko förutom försäljning även tillverkning och marknadsföring av alkoholdrycker, men detta sköts numera av det avknoppade bolaget Altia. Alko har omkring 343 butiker och 116 försäljningsombud i Finland.

Alko är en direkt motsvarighet till de övriga nordiska alkoholmonopolen, speciellt norska Vinmonopolet samt de lite annorlunda svenska Systembolaget och isländska Vínbúðin.[förtydliga]

Alko grundades som Oy Alkoholiliike Ab 1932 i samband med att förbudet mot alkohol i Finland (som funnits sedan 1919) upphävdes; under förbudstiden fanns Statens Alkoholrörelse (finska: Valtion Alkoholiliike) som distribuerade alkohol för medicinska och tekniska ändamål. År 1969 ändrades Alkoholiliikes namn till Oy Alko Ab.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Alko, officiell webbplats (på finska och svenska)