Hoppa till innehållet

Ting

Från Wikipedia
Tingsplats i Gulde i Schleswig-Holstein.

Ting var politiska församlingar för lagstiftning, rättskipning och förvaltning i det forntida, vikingatida och medeltida Norden. Olika typer av ting var lokala bygdeting[1], svenska lagmansting och norska lagting. Begreppet har levt vidare i namn på nordeuropeiska parlament som Alltinget, Stortinget, Folketinget och Tynwald.

Olika ting[redigera | redigera wikitext]

Typiska svenska ting var landstingen (landskapsting), men det enda som tidigare uttryckligen ansågs ha kallats för allting var det gotländska Gutnaltinget i Roma.[2] Detta har dock starkt ifrågasatts av nyare forskning.[3] Jämtarnas gemensamma ting i Jämtland kallades för Jamtamot ("jämtarnas möte") och låg på Frösön i Storsjön.[4] Från medeltiden kom rättskipningen att skötas av separata ting, som i Norge kallades lagting och i Sverige lagmansting.

Islands parlament kallas än idag för Alltinget, medan parlamentet i Danmark kallas Folketinget. I Norge heter det Stortinget samt på Färöarna och Åland används benämningen lagting, nämligen Färöarnas lagting och Ålands lagting.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jämtland - Uppslagsverk”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/j%C3%A4mtland. Läst 27 augusti 2020. 
  2. ^ Gutnaltinget i Nationalencyklopedins nätupplaga.
  3. ^ Melefors, Evert (2014). "Gutnal þing och Gutnalia än en gång" (i Stobaeus, P. (red.) Gutagåtor. Historiska problem och tolkningar.). Visby. Libris 16602883 
  4. ^ Jamtamot i Nationalencyklopedins nätupplaga.