Amerikansk grålämmel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amerikansk grålämmel
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Lemmiscus curtatus.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
ÖverfamiljMusliknande gnagare
Myomorpha
FamiljCricetidae
UnderfamiljSorkar
Arvicolinae
SläkteLemmiscus
ArtAmerikansk grålämmel
L. curtatus
Vetenskapligt namn
§ Lemmiscus curtatus
AuktorCope, 1868
Hitta fler artiklar om djur med

Amerikansk grålämmel (Lemmiscus curtatus) är en liten gnagare i underfamiljen sorkar som förekommer i västra Nordamerika. Med sin runda kropp, de korta extremiteterna, de små öron och den korta svansen påminner arten om lämlar men den räknas inte till tribus Lemmini. Djurets närmaste släkting är stäpplämmeln (Lagurus lagurus) som förekommer i Eurasien, även den listas inte bland Lemmini.

Kroppslängden ligger mellan 9 och 13 centimeter och därtill kommer en 2 till 3 centimeter lång svans. Pälsen är på ovansidan grå och på undersidan silvervit. Djuret skiljer sig från stäpplämmeln genom en något längre svans, lite större öron, avsaknaden av en längsgående strimma på ryggen och differenser i tändernas konstruktion.

I prärien hittas ofta flera bon tät intill varandra. De förekommer i stora grupper men bland individerna finns nästan inget socialt beteende. Varje bo har 8 till 30 ingångar och flera tunnlar som träffar ihop vid den centrala kammaren. Kammaren har en diameter omkring 25 centimeter och ligger vanligen 45 centimeter under marken. Den polstras med löv och gräs. Bon skapas ofta självständig men ibland använder de bon av kindpåsråttor.

Individerna är främst aktiva vid skymningen och gryningen men de kan vara vaken vid andra dagtider. Födan utgörs av gröna växtdelar.

Amerikansk grålämmel undviker människans närhet och betraktas därför inte som skadedjur. Arten hotas av levnadsområdets omvandling till jordbruksmark. I prärien har djuret ett stort antal naturliga fiender som ugglor, rovfåglar, ormar, prärievarg, rödlo och nordamerikansk grävling.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 26 december 2009.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999, ISBN 0-8018-5789-9.
  1. ^ Lemmiscus curtatusIUCN:s rödlista, auktor: Linzey, A.V. & Hammerson, G. 2008, besökt 18 mars 2010.