Ana Laguna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ana Laguna
Ana Laguna.jpg
Född16 maj 1954 (66 år)
ZaragozaSpanien
MedborgarskapSvenskt
SysselsättningDansare, balettdansare
Make/makaMats Ek
Redigera Wikidata

Ana Maria Laguna Caso, född 16 maj 1955 i Zaragoza, Spanien, är en spansk-svensk balettdansös och hovdansare med professors namn.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Laguna växte upp i Spanien och började där studera balett för Maria de Avila och började dansa vid Real Ballet de Cámara (Kungliga Kammarbaletten) i Madrid vid 18 års ålder. Kort därefter erbjöds hon arbete vid Cullbergbaletten i Sverige 1974. Hon har där medverkat i de flesta produktioner och fick sitt genombrott i koreografen Mats Eks uppsättning av S:t Göran och draken (1976) och så Bernarda efter Bernarda Albas hus av Federico Garcia Lorca (1978). 1981 hade hon titelrollen i Birgit Cullbergs version av Fröken Julie efter Strindbergs drama, där hon dansade mot Rudolf Nurejev. Andra uppmärksammade roller är titelrollen i Eks Giselle (1982) – för vilken hon även fick det franska danspriset Video Dance för Bästa tolkning av Giselle i TV-version – en annorlunda Svansjön (1987), Maurice Béjarts Sonat för tre och titelrollen i Carmen som dansverk.

Hon har också dansat internationellt med många framstående dansare, till exempel inte sällan med Mikhail Baryshnikov runt om i världen och i den Prix Italia-belönade TV-filmen Ställe (2009) i regi av Jonas Åkerlund. 1996 lämnade hon arbetet vid Cullbergbaletten och har i stället verkat bland annat som koreografiassistent internationellt parallellt med omfattande pedagogisk verksamhet, bland annat vid Parisoperan, Opéra de Lyon och Compania Nacional de Danza i Madrid. Hon har gästdansat vid Netherlands Dance Theater. Laguna har medverkat i de flesta av maken Mats Eks, produktioner, även på TV och teater, som på Dramaten som titelrollen i Jean Racines drama Andromaque (2002) och i Tjechovs Körsbärsträdgården (2010). På Stockholms stadsteater har hon också medverkat i Eks Dans med nästan (1993) och arbetat med Suzanne Osten i både Mirad - en pojke från Bosnien (1994) och i hennes film Tala! Det är så mörkt (1993). På Orionteatern dansade hon i På Malta (1996) och Johanna (1998) och även medverkat på Judiska teatern. Våren 2010 tog hon initiativ till specialföreställningen Dans för HaitiDansens hus till stöd för jordbävningsofferHaiti.

2006 blev Laguna den första dansaren utanför Kungliga Baletten att utnämnas till hederstiteln hovdansare. Hon fick Carina Ari-medaljen 1987 (och ingår numera även i Carina Ari-stiftelsens styrelse), det spanska Premio Nacional de Danza av Kulturministeriet 1990 och Stockholms Cullbergpris 2002. Hon tilldelades år 2000 till professors namn av regeringen och har även utnämnts till hedersdoktor i födelsestaden Zaragoza.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]