Judiska teatern

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
F.d. Judiska teatern vid Djurgårdsbrunn.
Byggnaden från söder.

Judiska teatern är en privatägd svensk teater och ett experimentellt sceniskt kulturcenter på judisk kulturell grund i Stockholm.

Under 1900-talet har ett antal fristående judiska teaterensembler och produktioner förekommit i Stockholm. Mellan 1995 och 2013 skapades en fast judisk-kulturell teaterplats, då Judiska teatern startade sin verksamhet med produktioner bland annat i samarbete med Dramaten, Riksteatern och Radioteatern. Teatern har varit belägen i egen byggnad i en invändigt moderniserad kägelbana från 1880-talet vid Djurgårdsbrunnsvägen 59 på Djurgården, men sedan 2013 har avsikten varit att samverka med produktioner vid andra teatrar i Sverige och utomlands för större spridning och fexibilitet.[1] Verksamheten drivs och finansieras huvudsakligen av finansmannen Robert Weil och dennes företag Proventus sedan 1997 och med regissören Pia Forsgren som konstnärlig ledare. Man är inte begränsad till enbart judiska upphovsmän eller medarbetare, men har ett judisk-kulturellt perspektiv på produktioner, såsom Stilla vatten av Lars Norén, Aska av Harold Pinter, Försoningsdagen av Marianne Goldman, Kristallvägen av Katarina Frostenson, Savannah Bay av Marguerite Duras, och många framstående regissörer, skådespelare, musiker m.fl. har medverkat genom åren.

Verksamheten är inte begränsad till traditionell teater, utan har ofta en experimentell inriktning, och alla slags produktioner kan rymmas däri, såsom dans, musik, film, poesi och installationer/utställningar, såsom den uppmärksammade Flykt och förvandling - Nelly Sachs, författare, Berlin/Stockholm (2010) om den landsflyktiga nobelpristagaren Nelly Sachs. I samband med denna instiftades också det ungdomliga litteraturpriset Lilla Nelly Sachspriset (efter den tyska förebilden Nelly Sachs Pris) och utdelas av teatern. Judiska teatern är även en av utdelarna av det svenska Cikada-priset till författaren Harry Martinsons minne sedan 2004.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svt kultur: Judiska teatern stängs, publicerad 12 mars 2013.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Stora Kägelbanan som blev Judiska Teatern, av Margareta Cramèr, 2007
  • Spoonface Steinberg, av Lee Hall, Judiska Teatern 2003
  • MD: Marguerite Duras världspremiär: Hundarna i Prag, Judiska teatern, Stockholm 2007 / [programredaktör: Pia Forsgren och Barbro Schultz Lundestam]
  • The Jewish Theatre presents Lee Yanor, [redigerad av Anders Wester, Pia Forsgren and Lina Österman], Judiska Teatern 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]