André Joseph Guillaume Henri Kostermans

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Dr. André Joseph Guillaume Henri 'Doc' Kostermans född 1 juli 1906 i Purworejo, död 10 juli 1994 i Jakarta, var en botanist. Han föddes i PurworejoJava i Nederländska Indien och utbildades vid Universitetet i Utrecht där han tog sin doktorsgrad 1936 med en avhandling om surinamesiska lagerväxter.

Han tillbringade den största delen av sitt yrkesliv med att studera växter i Sydostasien och var först bosatt i Buitenzorg och därefter Bogor i Indonesien. På ett tidigt stadium i hans karriär bidrog han även med ett antal familjebehandlingar i Pulles Flora of Suriname. Kostermans var speciellt intresserad av lagerväxter, bombacaceae, sterculiaceae (båda i familjen malvales) samt dipterokarpväxter. I senare år intresserade han sig även i asiatiska sumakväxter. Han var en produktiv botanist och publicerade mycket i dessa och andra familjer.

Släktet kostermansia (auktor: Soegeng) i familjen bombacaceae, och arten Cryptocarya kostermansiana (auktor: C.K. Allen) fick namn i hans ära.

Kostermans fick en hjärtattack i mars 1991, men hans brev som han skrev till sin vän i april 1991 klargjorde att "some writing (including) putting the finishing touch to a fat manuscript on the Mango species (69 species) ... If I am lucky I shall have a chance to see it." (lite skrivande (som inkluderar) att finslipa ett stort manuskript i mangoarter (69 arter)... Om jag har tur får jag en chans att se det.) Han fick se arbetet publicerat av Academic Press 1993. Han dog i Indonesien 1994.

Auktorsnamnet Kosterm. kan användas för André Joseph Guillaume Henri Kostermans i samband med ett vetenskapligt namn inom botaniken; se Wikipedia-artiklar som använder auktorsnamnet.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]