Animekonvent

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Animekonvent är en typ av konvent med japansk kultur – främst anime och manga – i fokus. Eventen hålls ofta över flera dagar i större lokaler, som konferenslokaler, utställningshallar och skolor. Företag som publicerar anime och manga offentliggör ofta nya serier och produkter på konvent. Cosplay är väldigt populärt, och det ordnas ofta tävlingar där cosplayarna visar upp sketcher och sina dräkter. Oftast måste dräkterna vara helt eller delvis hemgjorda.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Filmvisning av anime och ibland även japanska dorama-serier är vanligt. Många konvent har tävlingar som skattjakter, cosplay och AMV ("Anime Music Video").

Försäljning brukar också vara en stor del av konventet, där affärer har bord där de säljer allt från cosplaydräkter till manga och affischer. Många konvent har även "besökarnas bord". På besökarnas bord kan besökarna då sälja saker/kläder de vill bli av med, men det måste ha något samband med anime, manga eller annan japansk populärkultur. De lite större konventen brukar ha spelningar, ofta med band som spelar musik som är inspirerade av japanska musikstilar. Uppcon (Skandinaviens största konvent inom japansk populärkultur) har haft en del band/artister från Japan, som Versailles (musikgrupp) och Olivia Lufkin.

Seremedy är ett svenskt band som har gjort sig känt för att spela på bland annat Uppcon, Meuwcon, ConFusion, Närcon och även en del mindre konvent runt om i Sverige. De är inspirerade av Visual kei, som är en populär stil bland anime- och Japanfans.

Animekonvent i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Under mitten/slutet av 00-talet blev det bara fler och fler Japankonvent i Sverige. Merparten av de svenska animekonventen är organiserade i föreningsform och många är anslutna till ungdomsorganisationen Sverok.

De fyra största är/var (i ordning):

Mindre Japankonvent i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Uppcon – Information Arkiverad 3 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ KodachiCon 2013
  3. ^ Örncons hemsida