Sverok

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sverok
Sverok logotyp.jpg
Information
Förbunds­ordförandeMax Horttanainen
General­sekreterareSara Hauge
Historia
Grundat1988
HuvudkontorGammelgårdsvägen 42
112 64 Stockholm
Antal medlemmar55 000 (2020)
Typ av förbundUngdomsförbund
Ideologi(er)Partipolitiskt obundet
Övrigt
Webbplatswww.sverok.se

Sverok – Spelkulturförbundet, samlar den svenska spelhobbyn och är med 55 000 medlemmar i 1700 anslutna föreningar ett av landets största ungdomsförbund. Brädspel, figurspel, samlarkortspel, rollspel, konfliktspel, e-sport, LAN, TV-spel, airsoft, asiatisk populärkultur, levande rollspel (lajv), laserspel, paintball och fantastik utgör de huvudsakliga hobbygrenarna. Förbundet grundades 1988 under namnet Sveriges roll- och konfliktspelsförbund (Sverok) men har sedan dess tagit förkortningen som enda namn för att förbundet numera omfattar många fler verksamhetsgrenar än vid uppstarten. Sverok har vuxit sedan dess, både i medlemsantal och bredd på verksamheten. Sverok klassas av statliga Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som ungdomsförbund då förbundet till 92 % består av ungdomar i åldrarna 7–25 år. Sverok är medlemsorganisation i Studiefrämjandet.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Sverok består av ca 1 700 fristående medlemsföreningar, vilka sammanlagt har ca 55 000 föreningsmedlemmar. Organisationen styrs av en styrelse som inom Sverok kallas förbundsstyrelsen och förkortas oftast till FS. Utöver detta har Sverok ett administrativt kansli i Linköping och Stockholm med ca 20 anställda som hanterar ekonomi och föreningsadministration. Sverok arvoderar även sin ordförande och förbundssekreterare på heltid. Till detta kommer även ett antal arbetsgrupper som jobbar på ideell basis på uppdrag av förbundsstyrelsen.

Riksmötet[redigera | redigera wikitext]

Sveroks högsta beslutande organ är Sveroks årsmöte, som inom organisationen kallas för Riksmötet, förkortat RM. Till Riksmötet strax över hundra ombud av föreningarna. De anslutna föreningarna har vid Riksmötet direkt beslutanderätt vad såväl riksorganisationen skall ha för verksamhet och vilket fokus denna skall ha samt vilka som ska ingå i styrelsen.

Styrelsen ska enligt Sveroks stadgar ha 5–10 ledamöter, en ordförande, en förbundssekreterare samt en vice ordförande. Riksmötet bestämmer alla poster förutom förbundssekreterare vilken RM bara ger sin rekommendation, detta främst av praktiska skäl. Riksorganisationens och distriktens möjlighet till inverkan i den egna organisationens och de anslutna föreningarnas verksamhet är i stort begränsad då varken förbundsstyrelsen eller distrikten har någon rösträtt.

Förbundsstyrelsen[redigera | redigera wikitext]

Förbundsstyrelsen inom Sverok, FS, består av: 5–10 ledamöter, en ordförande, en förbundssekreterare samt en vice ordförande. De tre sistnämnda utgör Sveroks verkställande utskott som har i uppgift att genomföra alla de förslag som riksmötet ålägger FS. En ledamot i styrelsen kan ett specifikt ansvarsområde. Exempel på ansvarsområden: ekonomiansvarig, distriktsansvarig, föreningsansvarig och personalansvarig.

Distrikt[redigera | redigera wikitext]

Sverok är indelat i tolv distrikt som till ytan omfattar hela landet. Den geografiska uppdelningen av distrikten utgår till stor del från Sveriges landsting. Medlemmar i distrikten är de Sverok-anslutna föreningar som har säteskommun inom de landsting som utgörs av respektive distrikt.

Sveroks distrikt har i grund samma syfte som förbundet fast verkar regionalt. Eftersom distrikten har olika förutsättningar och prioriteringarna skiljer sig mellan distrikten kan deras verksamhet variera mycket sinsemellan. Dock ska distrikten varje år söka pengar från landstinget/landstingen de tillhör.

Annars är typisk verksamhet hos distrikten: kontaktförmedlare för föreningarna, närvara på mässor eller andra evenemang i distriktet, arrangera resor till evenemang på andra platser i landet och utomlands, eller att anordna utbildningar för föreningarna. Distrikten har egna fristående årsmöten, där representanter för föreningarna närvarar och direkt bestämmer vilken som ska ingå i organisationens styrelse samt vilken verksamhet som skall ha fokus, riksorganisationen har mycket begränsad makt att bestämma vad distrikten skall göra, då dessa distrikt är i hög grad autonoma och styrs främst från RM och distriktsårsmötet.

Lista över distrikt[redigera | redigera wikitext]

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Förbundet får bidrag ifrån Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, avrundat till närmaste tusental SEK:[1]

År 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011
Organisationsbidrag MUCF 13 885 000 12 475 000 17 162 000 18 550 000 9 940 000 10 665 000 13 210 000 15 312 000 7 141 000 18 424 000
Projektbidrag MUCF 0 0 0 647 000 579 000 500 000 0 0 989 000 500 000

Svenska e-sportcupen[redigera | redigera wikitext]

Svenska e-sportcupen startades under 2013 på initiativ av Sverok och förbundets föreningar. Turneringen bestod av tre delfinaler och en stor final och det tävlades i tre spel: Counter-Strike: Global Offensive, Call of Duty: Black Ops II och Starcraft 2: Heart of the Swarm. [2] Finalerna direktsändes i TV4 Play[3].

Årets spelare[redigera | redigera wikitext]

Årligen delar Sverok ut utmärkelsen Årets spelare till individer som gjort extraordinära insatser för att sprida spelhobbyn.

 • 2009: Karl Ytterberg och Jan Persson, ”För sitt framgångsrika arbete med SVT-programmet Barda som fört ut rollspel och lajv till en ung publik.”
 • 2010: Johanna Koljonen, ”För att med stor entusiasm och genomslagskraft ha lyft in spelhobbyn i det kulturella rummet och utan förbehåll fördjupat sig i glädjen, engagemanget och kreativiteten.”
 • 2011: Orvar Säfström, ”För sitt personliga och breda engagemang för spelkulturen där han med ett föräldraperspektiv verkat för en modernare syn på datorspel och visat på möjligheten för familjer att samlas kring spel.”
 • 2012: Susanne Möller, ”Årets spelare är en mångsidig spelskribent och -kritiker som lyckats sprida spelhobbyn till en bredare publik och genom kunnig, seriös speljournalistik lyft spel från nöjesnyheterna till en självklar plats i kulturrapporteringen.”
 • 2013: Sara Johansson och Robin Wilcox, ”Genom att förverkliga ett projekt som många spelare bara drömmer om har Sara och Robin gjort spelhobbyn tillgänglig för allmänheten och satt ett inspirerande exempel för andra. För att ha visat att den som vågar satsa kan lyckas och för sin insats för spelhobbyn går utmärkelsen Årets spelare 2013 till Sara Johansson och Robin Wilcox, grundare av Café Taktik”.
 • 2014: Madeleine ”MaddeLisk” Leander, ”Madeleine mottar utmärkelsen Årets spelare 2014 för sitt arbete med att göra e-sporten mer välkomnande och för att hon som skribent och kommentator gör e-sporten tillgänglig för utomstående. Madeleine är en förebild och inspiration för spelare i Sverige och i världen.”
 • 2015: Kim ”Drayich” Larsson, ”För sitt arbete med att sprida DOTA på svenska och skapandet av ett Dota-community använder Drayich sin plattform, inte bara för att sprida sporten han älskar, utan även för att lyfta anra och föra ut ett budskap om respekt och inkludering.”
 • 2016: Miriam Lundqvist, ”För sitt outtröttliga arbete med att sprida lajv till skolor och ungdomar över hela Sverige samt grundandet av spelkonventet Prolog har Miriam inte bara skapat en mötesplats för de redan frälsta, hon har skapat en ny generation av lajvare.”
 • 2017: Åsa Roos, ”För sin långa gärning som designer, recensent och bloggare i spelsverige var inte bara årets pristagare en av de första att uppmärksamma ojämlikheten inom spelvärlden, hon blev också en röst inifrån spelindustrin, som inspirerat tusentals unga spelskapare att inte bara göra bättre spel utan också en bättre värld.”[4]
 • 2018: Johan Linder, ”Johan har inte bara en lång bakgrund i spelhobbyn utan har tack vare sitt engagemang och förmåga att kombinera olika roller fått näringsliv, offentliga aktörer och ideella organisationer att samverka för att främja spelkultur från utveckling till spelglädje. Med sin energi och vilja att sprida spelkulturen i kombination med en helhetsvision om att hela tiden bli bättre och mer upphör Johan aldrig att imponera.”[5]
 • 2019: Gabrielle de Bourg, ”För sitt starka engagemang inom rollspel, där hon väcker frågor om kön, identitet och jämlikhet. Som skribent och föreläsare verkar hon för att sprida kunskap om både spelandet och skapandet av rollspel.”[6]
 • 2020: Anders & Tove Gilbring: För att under lång tid ha berikat, utvecklat och spridit den svenska spelhobbyn tilldelas Anders och Tove Gillbring i år utmärkelsen Årets Spelare. Med sitt breda engagemang, genom både rollspelsproduktion och arrangörskap på konvent runt om i Sverige, har de outtröttligt under 30 år uppfunnit nya världar och utforskat andras. Inte minst genom speltidningen Fenix, som i år når sitt hundrade nummer, har Tove och Anders lyft spelhobbyn och spridit den till fler människor.
 • 2021: Emma Ershag: “Emma är en person som har ett driv och har varit viktig och inte bara i föreningen Skellefteå Lajvimperiums utveckling utan även andra föreningar i regionen Västerbotten. Hon har varit aktiv och arrangerat ett flertal lajv och har varit drivande för föreningens deltagande i Nordsken.”
 • 2022: Henrik Bergendahl: "För sitt outtröttliga arbete med att dokumentera, kartlägga och tillgängliggöra den svenska spelkulturen på det digitala biblioteket Alexandria.dk tilldelas Henrik Bergendahl priset Årets spelare. Tack vare honom kan tusentals människor, helt kostnadsfritt ta del av spelscenarion, fanzin och svensk spelkulturhistoria."

Sveroks historia[redigera | redigera wikitext]

Sveroks ordförande genom tiderna[redigera | redigera wikitext]

Sveroks vice ordförande genom tiderna[redigera | redigera wikitext]

 • Nina Högberg 2009
 • Peter Sahlin 2010
 • Johan Groth 2011
 • Tobias Landén 2012
 • Alexander Hallberg 2013–2014
 • Linnea Risinger 2015
 • Cecilia Hällstrand 2016–2017
 • Evelina Maro Möller Pihl 2018
 • Max Horttanainen 2019–2020
 • Helena Sandahl 2021-

Sveroks förbundssekreterare genom tiderna[redigera | redigera wikitext]

 • Erik Hedberg 2007
 • Karolina Staël 2008
 • Nina Högberg 2009–2011
 • Johan Groth 2012–2014
 • Tjarls Metzmaa 2015–2017
 • Alexandra Hjortswang 2018
 • Erland Nylund 2019-2020
 • David Eriksson 2021-

Förbundstidningen Signaler från Sverok[redigera | redigera wikitext]

Sverok gav tidigare ut en förbundstidning med namnet Signaler från Sverok. Tidningen hade varit förbundets nyhetsblad och startats 1989. Signaler från Sverok lades dock ner 2010. Tidningen var tänkt att ge en bild av vad som händer inom förbundet, sprida information inom spelhobbyn, ge inspiration till nya aktiviteter samt förmedla en bra bild av förbundet och spelhobbyn till utomstående. Signaler från Sverok gavs ut gratis till postmottagare i Sveroks medlemsföreningar och till personer som har anmält intresse för att prenumerera på tidningen. Det går även att hitta Signaler från Sverok på en del bibliotek. Senare nummer av Signaler från Sverok finns att ladda ned från Sveroks hemsida. Har även funnits under namnet Sverox.

Urval av Sverokanslutna föreningar[redigera | redigera wikitext]

Samtliga föreningar i Sverok återfinns på Spelkartan.se

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Sverok äger ett bolag, Sverok Admin AB[7], som bedriver drift, support och utveckling av IT-system för ideella organisationer, framför allt medlemssystemet eBas.

Sverok TV, som är ett webbvideoprojekt, finansierad av Arvsfonden, började i 2018.[8]

Spelhobbyn[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]